ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сьогодні – Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

02.11.2020, 11:39
Фото – pixabay.com
Фото – pixabay.com

Сьогодні, 2 листопада, за ініціативою ООН відзначається Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, повідомляє Укрінформ

У грудні 2013 року на своїй 68-й сесії ГА ООН ухвалила резолюцію, в якій постановила проголосити 2 листопада Міжнародним днем припинення безкарності за злочини проти журналістів. 

Дата була вибрана в пам’ять про двох французьких журналістів, убитих у Малі 2 листопада 2013 року.

Ця знакова резолюція засуджує всі акти насильства щодо журналістів і працівників засобів масової інформації. Вона також настійно закликає держави-члени ООН зробити все можливе для запобігання насиллю й притягнення до відповідальності винних у скоєнні злочинів проти журналістів і працівників ЗМІ, а також ужити заходів задля того, щоб жертви мали доступ до належних засобів правового захисту. 

За даними ООН, у світі за січень-серпень 2020 року вбили 27 працівників медіа, а у 2006–2019 роках – 1200 журналістів. І зазвичай у дев’яти з десяти випадків убивці залишаються безкарними. Безкарність призводить до ще більшого числа вбивств і, як правило, стає симптомом загострення конфлікту і розпаду законодавства та правосуддя. ЮНЕСКО попереджає, що безкарність правопорушників завдає збитків цілим суспільствам, покриваючи серйозні порушення прав людини, корупцію і злочинність. Уряди, громадянське суспільство, засоби масової інформації, а також усі сторони, зацікавлені у відстоюванні верховенства закону, мають приєднатися до глобальних зусиль щодо боротьби з безкарністю. 

За даними Інституту масової інформації, в Україні 2019 року сталося 243 випадки порушень свободи слова, з них 172 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!