ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Служба держбезпеки Латвії пропонує внести ексжурналіста "Дождя" Коростельова до чорного списку МВС

07.12.2022, 11:12
Фото – lsm.lv
Фото – lsm.lv

Служба держбезпеки Латвії (СДБ) рекомендувала МВС внести ексведучого телеканалу "Дождь" Олексія Коростельова до чорного списку осіб, яким заборонено в'їзд до країни, повідомляє портал LSM.lv.

Підставою для рекомендації стали висловлювання Коростельова щодо забезпечення російських мобілізованих 1 грудня в передачі "Тут і зараз" на телеканалі "Дождь". У Службі держбезпеки вирішили, що слова Коростельова можна розцінювати як заклик надавати матеріальну підтримку російським мобілізованим, які беруть участь у бойових діях в Україні.

У відомстві, зокрема, зазначили, що Олексій Коростельов у передачі "Тут і зараз" неодноразово вказував на те, що військові РФ на фронті перебувають у важких обставинах, що вони не досить забезпечені екіпіруванням та продовольством. Висловлювання ведучого, на думку СДБ, свідчать, що "телеканал "Дождь" узагальнив інформацію про зазначені проблеми, щоб допомогти їх розв'язати".

У СДБ також вважають неприпустимим, щоб "у латвійському інформаційному просторі поширювалась інформація із закликом до суспільства надавати допомогу окупаційним силам РФ". У відомстві вважають, що висловлювання ведучого "Дождя" "суперечать інтересам національної безпеки Латвії та створюють хибне уявлення про армію РФ, викликаючи до неї співчуття".

З огляду на те що Коростельов не має латвійської посвідки на проживання, притягнути його до кримінальної відповідальності в Латвії не можна. Однак СДБ рекомендує МВС Латвії занести журналіста до чорного списку, фігурантам якого заборонено в'їзд до країни.

Як повідомляв ІМІ, телеканал "Дождь", якому Латвія скасувала ліцензію на мовлення, буде недоступний і в Литві.

6 грудня Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення анулювати ліцензію на мовлення російському телеканалу "Дождь" через загрозу національній безпеці та громадському порядку.

Водночас представник телеканалу "Дождь" вимагав виступати російською мовою на засіданні латвійського регулятора, де розглядали справу про адміністративне порушення.

Головред телеканалу "Дождь" Тихон Дзядко назвав "фарсом" визнання каналу загрозою нацбезпеці Латвії.

1 грудня ведучий програми "Здесь и сейчас" на телеканалі "Дождь" Олексій Коростельов закликав глядачів повідомляти про проблеми російських солдатів на фронті й висловив сподівання, що канал зміг допомогти багатьом військовослужбовцям оснащенням.

Після того як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру, та заявив, що "Дождь" "не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами".

2 грудня ведуча російського телеканалу "Дождь" Катерина Котрикадзе повідомила про звільнення Олексія Коростельова.

Національна рада з електронних ЗМІ Латвії оштрафувала російський телеканал "Дождь" на 10 тисяч євро через показаний на мапі окупований Крим як частину Росії та назву російської армії "нашою армією". 

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс виступив за позбавлення ліцензії "Дождя", який з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну переїхав до Риги.

Служба державної безпеки Латвії (VDD) розпочала 2 грудня розслідування у зв'язку із заявами, зробленими Олексієм Коростельовим щодо допомоги каналу солдатам окупаційних військ Росії.

Також СДБ винесла попередження головному редактору "Дождь" Тихону Дзядку про можливу кримінальну відповідальність у разі вчинення правопорушення, під яким, як уточнює видання, мають на увазі збір та/або передачу будь-яких фінансових чи інших коштів на користь армії РФ відповідно до статті 77.2 Кримінального кодексу Латвії.

Тим часом Управління у справах громадянства та міграції Латвії (УДГМ), як повідомляє агентство Leta, зараз оцінює, чи є правові підстави для анулювання виданих віз із правом на працевлаштування співробітникам "Дождя", враховуючи, що компанія поки що не ліквідована. В управлінні зазначили, що раніше 13 співробітникам телеканалу були видані робочі візи.

Liked the article?
Help us be even more cool!