ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сім'я загиблого на Донбасі італійського журналіста вимагає від України €500 тис. компенсації

24.10.2018, 14:13

Сім'я вбитого на Донбасі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі вимагає від України 500 тис. євро компенсації. Про це йдеться в супровідних документах до проекту розпорядження Кабінету Міністрів, повідомляє LB.ua.

Цим розпорядженням уряд дозволив Міністерству юстиції закупити цього року юридичні послуги для участі в справі за позовом родичів Роккеллі.

У супровідних документах зазначено, що 31 липня суд міста Павія (регіон Ломбардія, Італія) взяв до розгляду цивільний позов родичів Роккеллі проти України. Суд мотивував своє рішення тим, що Україна зобов'язана в межах Женевської конвенції про захист жертв війни захищати цивільне населення в зоні конфлікту.

Підставою позову є відшкодування збитків родині загиблого, а також Національній федерації ЗМІ Італії, Асоціації журналістів Ломбардії й Асоціації журналістів-фрілансерів Cesure Lab, що приєдналися до судового процесу.

Позов розглядатимуть паралельно з кримінальною справою проти військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа, обвинуваченого в причетності до вбивства фотокореспондента.

Розмір необхідної компенсації становить 500 тис. євро.

Водночас у документах сказано, що Служба безпеки України також розслідує загибель Роккеллі, але вказано, що обставини злочину неможливо встановити, оскільки місце події оглянули тільки через 6 місяців після вбивства. До цього територію контролювали бойовики.

“Крім того, місцеперебування медичного експерта, який проводив розтин тіла, на цей момент невідоме, оскільки він виїхав за межі України. Місцеперебування документів, які були складені за результатом розтину тіл і їх видавання, також невідоме”, - зазначено в документах.

У серпні цього року Мін'юст створив міжвідомчу робочу групу з питань, пов'язаних зі справою Роккеллі. На засіданні групи було вирішено залучити юридичного радника для захисту інтересів України в апеляційній інстанції, також була вироблена стратегія дій держави в цій справі.

Наголошено, що відсутність уповноваженого представника може призвести до ухвалення італійським судом рішення не на користь України.

Як повідомляв ІМІ, 24 травня 2014 року італійський фоторепортер Андреа Роккеллі та його перекладач Андрій Миронов загинули під час мінометного обстрілу у селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області. 29 травня тіло загиблого фотографа було доправлено до Рима.

За фактом загибелі Андреа Роккеллі під Слов’янськом відкрито кримінальне провадження за ст. 115 Кримінального кодексу (вбивство при обтяжуючих обставинах).

30-річний Андреа Роккеллі був засновником фотоагенції Cesura і співпрацював із багатьма виданнями, зокрема журналом Newsweek та газетою Le Monde. 60-річний Андрій Миронов  – відомий російський активіст у сфері захисту прав людини, член організації “Меморіал”. Обоє чоловіків документували проблему порушень прав людини у конфліктних зонах для Радіо Свобода.

30 червня 2017 року поліція Італії заарештувала громадянина України, військового, заступника командира взводу в батальйоні Нацгвардії України ім. генерала Сергія Кульчицького Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі у 2014 році в Слов’янську Донецької області.

Liked the article?
Help us be even more cool!