ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Шість членів комітету Ткаченка розкритикували деякі норми законопроєкту про дезінформацію

04.02.2020, 11:12
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Шість членів Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики заявили, що деякі норми законопроєкту про дезінформацію можуть призвести до наступу на свободу слова.

Про це йдеться в заяві членів Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, яку оприлюднив у себе на фейсбуці голова комітету Олександр Ткаченко.

Зокрема, заявників непокоять такі аспекти законопроєкту, який розробило Міністерство культури, молоді та спорту України:

  • непропорційний рівень покарань та криміналізація деяких статей діяльності журналістів;
  • поява органу уповноваженого за рішенням Кабміну з широким колом можливостей застосування механізмів держави в регуляції свободи слова;
  • розподіл журналістів на тих, хто увійде в пропоновану асоціацію, та тих, хто не схоче;
  • принцип правової визначеності під час тлумачення терміна “дезінформація” і відповідності змісту та обсягу цього терміна сучасним викликам;
  • принцип пропорційності покарання за вчинене правопорушення, зокрема залученості занадто широкого кола громадян, на яких поширюватиметься діяльність цього закону.

“Вважаємо, що такі методи можуть призвести до наступу на свободу слова та служити підставою для тих, хто насправді нехтує роботою журналістів у звинуваченні влади у зворотних діях”, – йдеться в заяві.

Водночас автори заяви зазначають, що цінують зусилля міністерства. Крім того, заявники повідомляють, готові надати міністерству “чіткі висновки проаналізованого проєкту закону та долучитися до роботи над ним, розуміючи необхідність вжиття відповідних кроків у цьому напрямку”. 

“Та закликаємо експертів та фахове співтовариство спільними зусиллями знайти шляхи рішення викликів, які стоять перед нашим суспільством”, – йдеться в заяві.

Заяву підписали Олександр Ткаченко, Євгенія Кравчук, Микита Потураєв, Гео Лерос, Ліза Богуцька та Андрій Боблях.

Як повідомляв ІМІ, 20 січня Міністерство культури, молоді та спорту України виклало на своєму сайті порівняльну таблицю проєкту закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації” і запросило на 28 січня на обговорення цього законопроєкту.

27 січня представники медійної спільноти та громадських організацій рекомендували Міністерству культури, молоді та спорту утриматися від реєстрації законопроєкту “про дезінформацію” в парламенті.

27 січня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) оприлюднила заяву з вимогою до уряду та Міністерства культури, молоді та спорту – зняти з розгляду так званий законопроєкт щодо дезінформації та розпочати процес підготовки законодавчих змін з нуля.

“Репортери без кордонів” вважають законопроєкт про дезінформацію (“Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації”) таким, що може “становити загрозу для свободи преси”.

Liked the article?
Help us be even more cool!