ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ШІ показав, який вигляд могли б мати діти людей, викрадених у період диктатури в Аргентині

Фото – Reuters
Фото – Reuters

Аргентинський митець Сантьяґо Баррос за допомогою штучного інтелекту показав, який вигляд могли б мати сьогодні діти людей, які зникли в період кривавої військової диктатури в країні (1976–1983 рр.), пише Reuters.

"Коли вони дивляться тобі в очі, то в душі з’являються запитання, ти згадуєш, що цей жах досі живе, що ці люди досі не мають справжньої ідентичності й так триває день за днем", – каже Баррос, який публікує портрети на сторінці свого проєкту @IAbuelas в Instagram.

Після військового перевороту в Аргентині 1976 року близько 30 тисяч (здебільшого цивільних) осіб, зокрема 500 дітей і немовлят, загинули чи зникли. Спільнота матерів і бабусь жертв Abuelas de Plaza de Mayo ("Бабусі Травневої площі") стала провідною організацією, яка вимагає відповідей про долю своїх близьких.

Ця громадська організація, якій вдалося знайти 132 онуків, подякувала проєкту, але зазначила, що "єдиним надійним" методом ідентифікації є тест ДНК.

"Ми вдячні за кожен вияв солідарності з нашим пошуком, але… важливо зазначити, що ця ініціатива є не науковою, а мистецько-розважальною", – йдеться в заяві організації.

За допомогою застосунку MidJourney Баррос поєднав світлини зниклих матерів і батьків з публічного архіву на вебсайті Abuelas, створивши ймовірні обличчя їхніх дітей у тому віці, в якому вони були б зараз. Застосунок пропонує чоловічий і жіночий варіант для кожної комбінації.

"Я відчував потребу уявити, який би ці онуки мали вигляд у дорослому віці, вже зі зморшками й сивим волоссям", – поділився Баррос.

Естебан Геррера – член спільноти Abuelas, який шукає свого зведеного брата, що народився в полоні, – каже, що багато людей помилково звернулося до їхньої організації, а не до художника з проханням створити ШІ-зображення.

"Він був охочим попрацювати разом з Abuelas, доклавши своє мистецьке бачення", – зазначив Геррера, який доєднався до спілки, дізнавшись, що його мати була вагітна, коли її силоміць викрали представники влади.

Баррос стверджує, що завжди хотів підтримати місію Abuelas і використав ШІ, щоб молодші покоління задумалися про звірства минулого. Але цей проєкт "не замінить зразків ДНК чи інших методів Abuelas" на кшталт розслідування потенційно незаконних усиновлень, зазначив він.

Liked the article?
Help us be even more cool!