ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ШІ-лабораторія в Гонконгу винайшла тканину, що змінює колір, щоб зменшити кількість викинутого одягу

06.12.2023, 16:27

У майбутньому колір одягу можна буде змінити простими жестами, стверджує команда дослідників, яка розробила тканину, що змінює колір за допомогою вбудованої в неї малесенької камери та штучного інтелекту.

Про це пише Reuters.

Ця технологія може посприяти зменшенню кількості побутових відходів, даючи людям ширший вибір кольору на кожен предмет одягу, заявляє гонконгська Лабораторія штучного інтелекту в дизайні (AiDLab).

Ця тканина, сплетена з полімерних оптичних волокон (ПОВ) і текстильної пряжі, може підсвічуватися в цілому спектрі відтінків.

Показавши великий палець перед тканиною, її можна зробити темно-синьою, "сердечко" руками зробить її рожевою, а сигнал ОК – зеленою.

Кольори також можна редагувати в застосунку на телефоні, а алгоритми ШІ допомагають камері розпізнавати жести окремих користувачів.

Професорка Жанна Тань, яка працює в Школі моди та текстилю місцевого політехнічного університету й очолює команду дослідників, зазначає, що ПОВ зроблено з поліметилового метакрилату, який зазнає перероблення, а структура тканини дозволяє легко відділити ПОВ від пряжі для переробки. Тканина також м’яка на дотик.

"У руках відчувається як будь-яка звичайна плетена матерія", – каже вона.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!