ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Щоб Байден здох, а Путін – процвітав": як російська пропаганда впливає в Білорусі на викрадених українських дітей

Проєкт Радіо Свобода “Схеми” спільно з білоруською службою Радіо Свобода дослідив, як у Білорусі дітям біженців з України нав’язують прорадянські наративи. 

Це відбувається, коли дітей привозять до таборів нібито на відпочинок. У розслідуванні йдеться про табори “Дубрава”, “Берьозка”, “Колос”.

Як зазначають розслідувачі, на концерті в таборі “Дубрава” для дітей з Донбасу білоруські співачки-пропагандистки “Сестри Груздеві” зі сцени казали таке: “Щоб Байден здох, Господи, пробач мені, щоб Зеленський також, а Путін процвітав. І взяв контроль над усією Україною”.

Дітям організовують екскурсії до головних символів прорадянської пропаганди. Дітей з Донеччини й Луганщини, наприклад, возили до Брестської фортеці.

Ще один елемент дозвілля – зустрічі з білоруськими силовиками. Зокрема, у таборі “Колос”. Діти мали можливість порозглядати такі самі кийки та амуніцію, які використовували під час розгонів протестувальників у 2020–2021 роках (хвиля демонстрацій проти результатів президентських виборів у Білорусі. – Ред.).

“Мілітарна радянська і проросійська тематика заходів, зустрічі з білоруськими міліцейськими та білоруськими військовими стали просто невід'ємними атрибутами так званого відпочинку дітей у літніх таборах Білорусі, куди в той чи інший спосіб потрапляють і діти з України”, – наголошують розслідувачі.

Ще були сценки з перевдяганням у радянських ветеранів, піонерів і поранених у голову білоруських прикордонників.

З окупованих територій до Білорусі дітей вивозить Благодійний фонд білоруського паралімпійця і мотиваційного спікера Олексія Талая та Білоруське товариство Червоного Хреста. Щодо другого, йдеться в матеріалі, у грудні 2023 року Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста призупинила і фінансування, і членство білоруського Червоного Хреста.

Крім того, журналісти встановили, що організацію так званого відпочинку українським дітям у “Берьозці” в серпні 2022 року окрім білоруського Червоного Хреста забезпечував і ЮНІСЕФ у Білорусі.

Журналісти звернулися до представництва фонду ЮНІСЕФ у Білорусі з проханням прокоментувати свою участь в організації так званого відпочинку у 2022 році українських дітей у Білорусі, але відповіді не отримали. Також надіслали запит і до штаб-квартири організації в США.

Водночас, за словами українського омбудсмена, ЮНІСЕФ від участі в подібних проєктах уже відмовився.

"Вони перестали повністю це фінансувати. Саме через це, наскільки, знову ж таки, відомо мені, на території Білорусі ЮНІСЕФ зараз нікуди не допускається. І фактично обмежений у своїх програмах", – зазначив Дмитро Лубінець.

Сприяють вивозу дітей місцеві колаборанти – від представників окупаційної влади до освітян. Про це журналістам розповіли родичі дітей, яких усе-таки вдалося вивезти до Білорусі.

За даними Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров'я, у період з початку повномасштабного вторгнення по жовтень 2023 року з України на територію Білорусі вивезли щонайменше 2442 дитини. 

Liked the article?
Help us be even more cool!