ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Семена на суді заявив, що журналіст має право висловлювати думку про Крим

04.04.2017, 09:13

Наступне судове засідання підконтрольного Кремлю Залізничного суду Сімферополя у справі журналіста Миколи Семени призначили на 18 квітня на 14.30. Про це 3 квітня Крим.Реалії повідомив кримський адвокат Еміль Курбедінов.

“Сьогодні (3 квітня - ред.) допитали чотирьох свідків обвинувачення. З них двоє – оперативники ФСБ, які вели безпосереднє прослуховування технічних засобів Миколи Семени. Були допитані ще два свідки, які пояснили, що вони читали цю статтю, і їм стаття Семени здалася екстремісткою. Ці свідки соцпрацівники. Для чого їх слідство залучило? Я думаю для нагнітання ситуації”, – розповів Курбедінов.

На судовому засіданні Микола Семена заявив, що будь-який журналіст має право висловлювати свою думку з приводу статусу Криму і брати участь у світовій дискусії про цей статус, яка зараз ведеться у світовому співтоваристві.

За його словами, на засіданні суду основну увагу приділяли встановленню авторства матеріалу, що фігурує в обвинуваченні, незважаючи на те, що сам журналіст на першому допиті 19 квітня 2016 року визнав авторство, і це є доведеним фактом.

“Сьогодні (3 квітня - ред.) заслухали свідків з ФСБ, які стежили за мною. Головна увага була приділена тому, що доводили, що я є автором цього матеріалу, хоча цього я ніколи не заперечував. Більше значення, на мій погляд, матиме подальший хід розгляду справи, коли ми будемо говорити про те, що сама ця стаття не має складу злочину. Саме цьому аспекту приділялося мало уваги під час слідства”, – сказав Микола Семена.

Журналіст зазначив, що має намір на судовому засіданні довести, що “журналісти в даному випадку просто використали своє право на публікацію думки, використовували своє право на свободу слова, і правомірно брали участь у світовій дискусії щодо статусу Криму”.

“Я говорив сьогодні у своєму запереченні звинуваченням про те, що три роки статус Криму є, як мінімум, спірним. Він обговорюється в світовому масштабі, і будь-який журналіст або засіб масової інформації мали право брати участь у цій дискусії і висловлювати свою думку вільно, згідно з конституціями України і Російської Федерації, в цьому немає ніякого злочину”, – підкреслив Семена.

Він додав, що судове засідання було відкритим, на ньому були присутні представники засобів масової інформації, вони проводили аудіозапис судового засідання. Водночас, суд відмовив адвокату Миколі Семені в можливості провести аудіо та відеозапис засідання.

Як повідомляв ІМІ, у Сімферополі 3 квітня пройшло судове слухання у справі журналіста Миколи Семени.

7 грудня 2016 року Миколі Семені висунуті звинувачення в остаточній редакції в кримінальному злочині, передбаченому частиною 2 статті 280.1. Кримінального кодексу Росії “Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації”. Кримінальна справа складається із шести томів, адвокати розпочали вивчення матеріалу.

20 січня 2017 року в окупованому Росією Криму журналісту Миколі Семені вручили обвинувальний висновок у справі про сепаратизм. За версією слідства, кримський журналіст “підготував статтю під назвою “Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму”, в якій були виявлені заклики до порушення територіальної цілісності Росії”.

Адвокат Семени Еміль Курбедінов зазначив, що обвинувальний висновок було вручено з порушенням кримінально-процесуального кодексу: документ мав вручити представник прокуратури, тоді як Семені висновок передав слідчий ФСБ Олександр Паршутін у будівлі управління.

У ФСБ Росії стверджують, що саме Микола Семена написав під псевдонімом матеріал для Крим.Реалії під назвою “Блокада ‒ необхідний перший крок до звільнення Криму”. Екс-прокурор анексованого Криму, яка і звинуватила Семену, заявила, що Крим.Реалії дав можливість “виправдання актів саботажу і екстремізму”. 66-річному журналістові загрожує п’ять років позбавлення волі.

Liked the article?
Help us be even more cool!