ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сейм Латвії схвалив закриття російських редакцій LTV та LR

Фото – Getty Images/BBC
Фото – Getty Images/BBC

Сейм Латвії ухвалив Концепцію національної безпеки, яка, зокрема, передбачає з 2026 року заборону Латвійському телебаченню та Латвійському радіо мовити російською мовою.

Таке рішення сейм ухвалив 28 вересня більшістю голосів, повідомляє національний мовник LSM.

Як пише медіа, сейм підтримав концепцію попри категоричні заперечення Ради з громадських електронних ЗМІ, Латвійського телебачення (LTV) та Латвійського радіо (LR), які закликали переглянути частину документа, що стосується інформаційного простору та передбачає заборону LTV и LR на створення та поширення контенту російською мовою.

Напередодні LTV та LR заявили про категоричну незгоду з ідеєю заборони для суспільних ЗМІ створювати контент російською. Мовники зазначили, що ця ідея опинилася в документі без консультацій із самими медіа, органом нагляду та експертами й що вона прямо суперечить меті – зміцненню безпеки інформаційного простору країни.

Відповідальна за політику у сфері ЗМІ міністерка культури Агнесе Логіна назвала відмову від російської до 2026 року “поспішним рішенням”.

Як повідомляв ІМІ, Латвія анулювала 6 грудня 2022 року ліцензію на мовлення російському телеканалу "Дождь" через загрозу національній безпеці та громадському порядку. Того ж дня головред "Дождя" Тихон Дзядко назвав "фарсом" визнання каналу загрозою нацбезпеці Латвії. "Дождь" вирішив оскаржити рішення NEPLP про відкликання ліцензії на мовлення. У липні 2023 року Ризький окружний адміністративний суд назвав анулювання дозволу на мовлення телеканалу "Дождь" "найкращим рішенням".

Латвія регулярно блокує російські пропагандистські ресурси.

Liked the article?
Help us be even more cool!