ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ звинувачує YouControl у незаконному зборі та продажі інформації, що має обмежений доступ

23.03.2017, 14:51

Служба безпеки України заявляє, що викрила київську комерційну структуру на незаконному зборі та продажі інформації, яка має обмежений доступ та є власністю держави. Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 359 (Незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації) Кримінального кодексу України. Про це повідомляється на сайті СБУ.

“Правоохоронці встановили, що ділки, використовуючи спеціальне програмне забезпечення, протиправно втручалися в роботу автоматизованих систем та комп’ютерних мереж державних структур. Фахівці СБ України зафіксували копіювання зловмисниками інформації, зокрема з систем та мереж Міністерства юстиції, фіскальної служби та Державної судової адміністрації України. Комерсанти продавали клієнтам доступ до нелегально створеної бази, видаючи її як зібрану з відкритих джерел”, - повідомляє спецслужба.

Під час санкціонованих судом обшуків в офісних приміщеннях, за місцями проживання власників та топ-менеджменту компанії, співробітники спецслужби виявили телекомунікаційне обладнання, на якому “зберігалася незаконно отримана інформація та вилучили відповідну документацію”.

Також СБУ зазначає, що дублікати незаконних баз даних зберігаються на серверах в інших країнах. “Програмне забезпечення зловмисників до того ж дозволяло збирати дані навіть з користувачів їхніх послуг. Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії”, - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв ІМІ, 23 березня вранці співробітники СБУ провели обшуки в квартирі комерційного директора Олени Лапи, а потім у генерального директора YouControl Сергія Мільмана.   

Юрист YouControl Даніель Глоба зазначив, що причиною обшуків у квартирі комерційного директора і гендиректора онлайн-сервісу YouControl стало рішення Шевченківського суду через “незаконне використання доступу до відкритих державних реєстрів”.

“Ця заява сама по собі зовсім парадоксальна, так як законом передбачена вільна можливість доступу до реєстрів будь-яких осіб, вільне копіювання, використання і поширення даних. Це пряма норма закону і не знати цього - правовий нігілізм. Зараз співробітники СБУ хочуть провести обшук і виявити всі носії інформації, на яких нібито містяться дані”, - прокоментував юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!