ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ МП: організовував провокації в Києво-Печерській лаврі

Служба безпеки України повідомила про підозру у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії РФ проти України.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, фігурант є одним з найближчих соратників митрополита Павла (Лебедя) і причетний до організації масових провокацій у Києво-Печерській лаврі навесні 2023 року.

Під виглядом "акцій протесту" клірик сподівався максимально розхитати суспільно-політичну ситуацію в Києві.

Для цього він дистанційно координував свої дії з прокремлівським блогером Шарієм, який підозрюється в державній зраді.

Зокрема, як з’ясувало розслідування,  пропагандист "консультував" ієродиякона щодо запису та поширення провокативних відео штучних заворушень біля лаври.

Відзняті стріми одразу підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси для поширення викривленої інформації про внутрішню ситуацію в Україні, зокрема для міжнародної аудиторії.

Крім того, у листуваннях з вірянами клірик виправдовував збройну агресію рф проти України та вихваляв вище військово-політичне керівництво росії. Водночас фігурант регулярно намагався дискредитувати Сили оборони, зокрема захисників Маріуполя.

Ініційована СБУ судова експертиза підтвердила факти його підривної діяльності.

Під час обшуків за місцем перебування клірика виявили комп’ютерну техніку, понад 10 мобільних телефонів і майже 300 сім-карток з доказами злочину.

Як повідомляв ІМІ, у березні 2023 року під час заворушень на території Києво-Печерської лаври постраждала низка представників та представниць медіа.

30 березня митрополит УПЦ МП Павло Лебідь намагався вибити мікрофон у кореспондентки телеканалу "Еспресо" Валерії Пашко під час спілкування з журналістами в Києво-Печерській лаврі.

Священник УПЦ МП штовхнув кореспондентку Суспільного Дар'ю Нематіан Золбін, коли вона намагалася поставити запитання митрополиту Павлу, та зірвав кріплення на камері оператора Віктора Мозгового.

Людина в рясі пошкодила фотокореспонденту інтернет-видання "Телеграф" Яну Доброносову зарядний дріт для телефона під час штовханини в Києво-Печерській лаврі за участю митрополита УПЦ МП Павла Лебедя.

Того ж дня, 30 березня 2023 року, поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності на території Києво-Печерської лаври.

Українські медійні організації закликали правоохоронні органи об’єктивно і неупереджено розслідувати факти перешкоджання журналістам біля Києво-Печерської лаври 30 березня та притягнути винних до відповідальності. 

Liked the article?
Help us be even more cool!