ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медійні організації закликали покарати винних у перешкоджанні журналістам біля Києво-Печерської лаври

03.04.2023, 10:14
Фото – slovoidilo.ua
Фото – slovoidilo.ua

Українські медійні організації закликають правоохоронні органи об’єктивно і неупереджено розслідувати факти перешкоджання журналістам біля Києво-Печерської лаври 30 березня та притягнути винних до відповідальності. Про це йдеться в їхній заяві.

Представники медійного середовища нагадали, що це вже не перший інцидент з окремими "героями" цієї події, коли журналісти отримували погрози, а подекуди й зазнавали фізичного впливу під час спроб узяти коментар.

Наводимо повністю текст заяви:

"Ми, представники і представниці медійного середовища України, глибоко стурбовані фактом відвертої спроби перешкоджання журналістській діяльності, який відбувся біля Києво-Печерської лаври, 30 березня 2023 року.

Це вже не перший інцидент з окремими "героями" цієї події, коли журналісти отримували погрози, а подекуди і зазнавали фізичного впливу при спробах взяти коментар.

Особливо цинічною подія в центрі української столиці виглядає на фоні героїзму тисяч вітчизняних та іноземних журналістів та журналісток, які з ризиком для свого життя висвітлюють злочини агресії російської федерації в ході російсько-української війни. Водночас доводиться констатувати, що сама лише згадка про цю війну та спроба отримати оцінку подій викликає в представників УПЦ чергові вияви агресії щодо представників та представниць медіа. А цього разу щонайменше чотири знімальні групи (Суспільне, Еспресо, Прямий, 5 канал) заявили поліції про перешкоджання професійній діяльності під час сутичок 30 березня в Києво-Печерській лаврі. Намісник Києво-Печерської лаври Павло (Лебідь) відомий численними спробами перешкоджання роботі журналістів, зокрема у 2011 та 2021 р. 

Цього разу після погроз журналісти звернулися до поліції. За фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів Печерським управлінням поліції відкрито кримінальне провадження за ст. 171 КК України. Ми, представники медійних організацій України, закликаємо правоохоронні органи об’єктивно і неупереджено розслідувати факти протиправної діяльності задля притягнення винних до відповідальності.

Свобода слова та совісті – це важливі надбання української демократії, атака на наші цінності та громадянські свободи неприпустимі ніколи, особливо – під час війни.

Медіарух

Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України

Сергій Штурхецький, за дорученням Комітету Незалежної медіапрофспілки України"

Як повідомляв ІМІ, 30 березня митрополит УПЦ МП Павло Лебідь намагався вибити мікрофон у кореспондентки телеканалу "Еспресо" Валерії Пашко під час спілкування з журналістами в Києво-Печерській лаврі.

Священник УПЦ МП штовхнув кореспондентку Суспільного Дар'ю Нематіан Золбін, коли вона намагалася поставити запитання митрополиту Павлу, та зірвав кріплення на камері оператора Віктора Мозгового.

Людина в рясі пошкодила фотокореспонденту інтернет-видання "Телеграф" Яну Доброносову зарядний дріт для телефона під час штовханини в Києво-Печерській лаврі за участю митрополита УПЦ МП Павла Лебідя.

Того ж дня, 30 березня 2023 року, поліція Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності на території Києво-Печерської лаври.

Liked the article?
Help us be even more cool!