ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд скасував розшук і заочний арешт блогера Шарія

16.04.2019, 12:00
Фото – politikus.ru

10 квітня Шевченківський районний суд Києва відмовився ініціювати екстрадицію, скасував розшук і заочний арешт відеоблогера Анатолія Шарія та повернув його справу на додаткове розслідування в прокуратуру. Про це йдеться в матеріалах суду, повідомляють "Українські новини".

У квітні поточного року суд розглянув справу, відкриту проти Шарія за фактом застосування ним вогнепальної зброї під час конфлікту з відвідувачем у ресторані MacDonalds у Києві в травні 2011 року.

Шарію були висунуті звинувачення в грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю та винятковим цинізмом із застосуванням вогнепальної зброї (ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу).

Вказана кримінальна справа надійшла до суду 13 липня 2011 року, але в лютому 2012 року була зупинена у зв'язку з оголошенням у розшук Шарія.

Крім того, у 2012 році суд заочно застосував до нього запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

У липні 2013 року Міністерство безпеки і юстиції Нідерландів поінформувало Україну, що Шарій отримав статус біженця і не може бути виданий українським правоохоронцям відповідно до Женевської конвенції 1951 року і Директиви Європейського Союзу.

З 27 лютого 2014 року Інтерпол припинив міжнародний розшук обвинуваченого.

У травні 2014 року стало відомо, що Шарій також отримав статус політичного біженця в Литві.

У травні 2018 року поліція поінформувала суд, що розшук блогера триває.

Крім того, начальник Солом'янського управління поліції Києва попросив суд звернутися в Міністерство юстиції для вирішення питання про екстрадицію підсудного.

У серпні 2018 року суд на прохання адвоката Шарія відновив розгляд справи, зупиненої у 2012 році.

У судовому засіданні захисник обвинуваченого заявив клопотання про повернення кримінальної справи на додаткове розслідування з мотивів неповноти досудового слідства.

Адвокат зазначив, що в червні 2012 року Департаментом міграції Литви його підзахисному надано повний статус політичного біженця, що може свідчити про фальсифікацію в Україні кримінальної справи стосовно Шарія.

Прокурор у суді заперечував проти задоволення клопотання адвоката про передання кримінальної справи на додаткове розслідування, вважаючи, що досудове розслідування проведено повно і об'єктивно, без істотних порушень норм кримінального процесуального законодавства.

Прокурор також підтримав клопотання про екстрадицію підсудного.

Суд зазначив, що розумні терміни розгляду справи вже минули. “Не підлягає задоволенню усне клопотання прокурора про здійснення запиту для екстрадиції обвинуваченого з огляду на те, що така дія прямо заборонена ст. 32, 33 Женевської конвенції, про що було поінформовано Генеральну прокуратуру України Міністерством безпеки і юстиції Нідерландів від 22.07.2013”, – вказав суд .

Суд також не знайшов підстав для застосування запобіжного заходу у вигляді арешту.

У результаті суд постановив повернути справу на дорозслідування в прокуратуру Києва, а розшук і заочний арешт Шарія – скасувати.

Як нагадує видання, 11 квітня 2018 року Національна поліція почала розслідування проти відеоблогера, екс-журналіста Анатолія Шарія за підозрою в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі в Інтернеті.

Liked the article?
Help us be even more cool!