ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Роскомнагляд планує запустити "ферму ботів", яка імітуватиме дії людини, – розслідування

09.02.2023, 15:42
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Найближчими місяцями Роскомнагляд планує запустити "ферму ботів", офіційна назва проєкту – "Чистий інтернет". Про це йдеться у внутрішніх документах відомства, які журналістам розслідувального проєкту Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода "Система" передала білоруська група хакерів "Кіберпартизани" після зламу комп’ютерної мережі однієї зі структур Роскомнагляду – Головного радіочастотного центру, повідомляє Радіо Свобода.

В описі документів ідеться, що "Чистий інтернет" – це "програмно-апаратний комплекс для автоматизованого створення і ведення соціальних мереж" через бот-акаунти, які "автоматично або за заданим розкладом виконують якісь дії і мають у цьому певну схожість із людиною".

Одне з основних завдань ботоферми – "наповнювати створювані акаунти контентом з метою імітації користувацької активності". Наголошується, що програма має працювати так, щоб боти успішно витримували перевірку під час вступу навіть у закриті групи й спільноти. Кожен бот імітуватиме реальні людські акаунти в різних соціальних мережах. За задумом розробників, особистий профіль кожного робота заповнюється контентом "з метою створення видимості живого акаунту": фото, пости, історія, особисті дані.

Крім того, документи показують ключову роль Роскомнагляду в тотальному державному стеженні за росіянами в інтернеті, цензуруванні незалежних медіа.

Згідно з опублікованими документами, діяльність Роскомнагляду далеко виходить за межі завдань, офіційно сформульованих урядом Росії: контроль за дотриманням законів про ЗМІ й телекомунікації, моніторинг мережі на предмет протиправних дій і захист дітей від шкідливої інформації. 

Журналісти "Системи" з’ясували, наприклад, що Роскомнагляд таємно складає досьє майже на всіх відомих журналістів і громадських діячів, критично налаштованих щодо російської влади, а також на незалежні ЗМІ. Досьє складаються з докладних біографічних даних і посилань на особисті акаунти в соцмережах.

Ще одна розробка Роскомнагляду, що згадується в опублікованих документах, – програма "Вепр". Її завдання – оперативно знаходити в інтернеті так звані "точки інформаційної напруженості" (скорочено – ТІН).

"Вепр" має виявляти першоджерело інформаційної події, оцінювати розмір аудиторії, яка його обговорює, та перевіряти дії учасників дискусій на порушення законів.

Зрештою Роскомнагляд за допомогою "Вепра" має дати оцінку "потенціалу переростання ТІН у загрозу інформаційній безпеці" та за певних обставин "передати дані до уповноважених органів". В архіві документів Роскомнагляду є список ТІН, що налічує понад сто тем: від "фейків" про російську армію до образ президента РФ Володимира Путіна.

Журналісти "Системи" звернулися до Роскомнагляду по коментарі, але запит був проігнорований.

Як повідомляв ІМІ, 8 лютого російське видання "Агентство", яке також має доступ до документів Роскомнагляду, повідомило, що відомство допомагало російським посадовцям, держструктурам та ідейно близьким до влади приватним особам відновлювати заблоковані акаунти в закордонних соцмережах.

Liked the article?
Help us be even more cool!