ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росіяни збільшують "м'яку силу" щодо країн Балтії за допомогою соцмереж – Delfi

Встановлені в Латвії обмеження на пропаганду створюють серйозні проблеми для росіян. Тому Росії доводиться використовувати інші методи у сфері освіти, культури та соціальних мереж, щоб обійти заборони. Зокрема, використовувати латиську мову. 

Про це пише Delfi, посилаючись на аналітичну доповідь Псковського університету про політику країн Балтії щодо російської мови та культури. У 2023 році цю доповідь підготували коштом російського федерального бюджету

Російські аналітики вбачають перспективу в соціальних мережах. Як ідеться у звіті, на відміну від інших платформ Telegram залишається проросійським ресурсом.

Повідомлення про доповідь опублікував на платформі Telegram історик Олександр Дюков, який працює в консультативній раді з міжнародних відносин, створеній при адміністрації президента Росії. Дюкова внесено до чорних списків Латвії, Литви та інших країн.

Серед авторів доповіді також Микола Межевич, який очолює Асоціацію досліджень країн Балтії в Росії.

Як пише Delfi, він часто говорить у контексті ситуації в Балтії про русофобію, нацизм на російському телебаченні та YouTube-каналах, бере участь у створеному Володимиром Путіним клубі "Валдай".

"Вирізняється гучними заявами, наприклад про те, що з погляду Росії країн Балтії немає", – зазначає видання.

У 136-сторінковому документі аналізується, які інструменти "м'якої сили" Росії слід використовувати за нових умов, коли традиційні пропагандистські канали в країнах Балтії закрито.

У документі перелічено найпопулярніші сторінки соціальних мереж Telegram та "Вконтакте", що популяризують російський світ у країнах Балтії.

Це "Антифашисти Прибалтики", які мають понад 15 тисяч послідовників. У Латвії щонайменше шість представників цієї організації перебувають під слідством не лише за заперечення воєнних злочинів в Україні та розпалювання міжнаціональної ворожнечі, а й за збирання інформації на користь російських спецслужб. Політична партія "Радянський Союз Латвії" називає цих людей політичними в'язнями.

У звіті також згадується Baltnews, за яким стежать майже 18 тисяч людей. Перелічуються й групи "Шпроты в изгнании", "Трибалтийские вымираты", "Балтология", "Оккупация Прибалтики войсками НАТО", "Русская Прибалтика", "Литва – полигон НАТО".

Дослідники, які працюють на доручення російського уряду, доходять висновку, що потрібно використовувати нові методи впливу на тих, хто споживає інформацію латиською, естонською та литовською мовами. Тепер операції психологічного впливу Росії спрямовані на те, щоб промацати слабкі місця суспільства та недовіру до політиків, ЗМІ та інших інституцій. 

"Проти всього, що походить від цієї політичної структури, яка керує Західним світом", – пояснив провідний науковий співробітник Центру безпеки та стратегічних досліджень Латвійської національної академії оборони Яніс Берзіньш.

На думку Берзіньша, ціль цих дій – зруйнувати наявну політичну систему, щоб до влади прийшли сили, які більше відповідають інтересам Росії. Росія хоче зробити всі сусідні країни сателітами, такими як Білорусь чи хоча б Угорщина. Аналітики визначають водночас три основні напрями: пошук способів навчання країн Балтії російської мови, популяризація російської культури та пояснення історії.

Дослідники Псковського університету стурбовані тим, що в Балтії дедалі менше людей говорять російською: це потрібно змінювати, заманюючи людей на онлайн-курси та конкурси. Найкращим студентам можуть запропонувати посади в Росії, міжнародних організаціях і навіть ООН.

Російські аналітики наголошують, що потрібно активніше працювати з учителями російської мови в Латвії. Їм мають бути надані правильні матеріали вивчення російської. Один такий ресурс уже існує – портал для навчання російської, або Пушкінський інститут. 

Liked the article?
Help us be even more cool!