ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російські військові використовують Starlink на лінії фронту та під'єднуються через Польщу – розЗМІ

Термінали Starlink продаються в Росії на публічних майданчиках, але працюють лише поряд з українськими кордонами. Особистий кабінет пристрою під'єднується до мережі через Польщу.

Про це йдеться в матеріалі російського видання “Важные истории”

Після заяви української розвідки про те, що термінали Starlink працюють у Росії, медіа поспілкувалось із представниками трьох російських майданчиків, на яких, як стверджується, їх можна придбати.

“Абонентська плата від $100 на місяць. Із власним кабінетом. У Росії працює! Підходить для яхт”, йдеться на одному з таких сайтів. 

Термінали працюють лише поряд з українськими кордонами у глибині Росії їх використовувати не вийде, пояснили менеджери. Двоє з них уточнили, що особистий кабінет пристрою під'єднується до мережі через Польщу, а на третьому майданчику відповіли, що “через європейську країну”.

Загалом продавці обіцяють, що їхні термінали безперебійно працюватимуть на окупованих територіях України, а також у європейському ексклаві РФ Калінінграді та на Камчатці поблизу Японії.

Усі термінали, що є в продажу, вже налаштовані та готові до використання. В наявності “версії V1, V2 RV і SL Global”, їхня вартість варіюється від 240 до 299 тисяч рублів залежно від майданчика. Оплату приймають готівкою або на картку, а інтернет-магазин побутової техніки Miele, який займається продажем номінально недоступного в РФ обладнання, також готовий прийняти переказ від юридичної особи.

Для порівняння: у Європі термінали Starlink коштують від 450 до 2843 євро (приблизно від 44,2 тис. до 282 тис. рублів), а ціна на стандартну передплату починається від 50 євро на місяць.

Товар можна забрати самостійно в житлових будинках біля ТЦ “Авіапарк” на Ходинському полі та біля житлового будинку на вулиці Генерала Глаголєва в Хорошево-Мнівниках. Декілька будинків по сусідству із зазначеними адресами містяться в списку секретних об'єктів “особливих споживачів електроенергії”, який раніше виявив центр “Досьє”, а також неподалік об'єктів ГРУ штаб-квартири військової розвідки та Військової академії МО РФ, де готують розвідників. Якогось прямого зв'язку між адресами продавців та військовими об'єктами поблизу “Важливим історіям” виявити не вдалося.

Один з російських продавців, який постачає авто через Казахстан та обмінює еміратські дирхами на рублі, заявляє, що отримує свої Starlink через ОАЕ. Водночас митних даних таких постачань наразі немає.

Російський неонацистський бойовий підрозділ футбольних фанатів “Еспаньйола” також повідомив, що використовує Starlink на фронті вже тривалий час.

Що було раніше?

Як повідомляв ІМІ, 11 лютого 2024 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України підтвердило використання росіянами Starlink на фронті.

Компанія SpaceX, яка забезпечує роботу мережі супутникового зв’язку Starlink, заперечила, що веде будь-які офіційні справи з російським урядом або зі збройними силами РФ.

Там повідомили, що Starlink не можна придбати в Дубаї, а SpaceX туди не доставляє своєї продукції. У Starlink пояснили, що не уповноважують жодних сторонніх посередників, торговельних посередників або дистриб’юторів продавати свої системи в Дубаї.

“Якщо SpaceX отримує інформацію про те, що термінал Starlink використовується стороною, яка перебуває під санкціями або є неавторизованим користувачем, ми розслідуємо скаргу та вживаємо заходів для дезактивації термінала, якщо це підтвердиться”, – підкреслили в компанії.

13 лютого в ГУР повідомили, що Росія закуповує засоби зв’язку, зокрема й термінали супутникового інтернету Starlink, для використання у війні в арабських країнах. У свіжому радіоперехопленні російські окупанти обговорюють відповідні можливості придбання термінала супутникового зв’язку Starlink.

Liked the article?
Help us be even more cool!