ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російське обвинувачення вимагає сім років ув'язнення для Ірини Данилович

27.12.2022, 18:10
Фото – Кримський процес
Фото – Кримський процес

У підконтрольному Росії міському суді Феодосії представники російського держобвинувачення запросили сім років позбавлення волі та штраф у розмірі 60 тисяч рублів для кримської громадянської журналістки Ірини Данилович. Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на правозахисну організацію "Кримський процес".

Під час виступів на дебатах представниця російського держобвинувачення Юлія Матвєєва заявила, що провина Данилович була повністю доведена під час судового слідства.

Своєю чергою захист журналістки під час дебатів вказав на численні суперечності у свідченнях свідків, неприпустимість низки доказів, що є в матеріалах справи, відсутність суттєвих доказів, а також факт лжесвідчення одного з "понятих", який виявився співробітником кримської поліції.

Під час судового засідання 27 грудня Ірині Данилович стало погано, до зали суду викликали швидку допомогу.

Попередня дата оголошення вироку в справі Ірини Данилович – 28 грудня.

Як повідомляв ІМІ, 29 серпня 2022 року в підконтрольному Росії міському суді Феодосії розпочався розгляд кримінальної справи по суті щодо громадянської журналістки Ірини Данилович, яку звинувачують у незаконному зберіганні вибухівки у футлярі від окулярів. ФСБ звинуватило її в тому, що вона виготовила вибуховий пристрій з вибухової речовини й уражальних елементів (медичних голок) та зберігала його із собою. 

Ірину Данилович російські силовики заарештували 29 квітня в окупованому Криму. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук. 

Наприкінці липня Данилович заявила про те, що співробітники ФСБ РФ побили її та продовжують тиск на неї.

Ірина Данилович працювала медсестрою, була також громадянською журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні. До початку війни вона співпрацювала з кількома медійними й правозахисними ініціативами ("InЖир-медіа", "Кримський процес") та вела власний проєкт "Кримська медицина без обкладинки", де поширювалась інформація про права медичних працівників.

15 листопада правозахисні та медійні організації заявили про політично мотивований судовий процес над громадянською журналісткою Іриною Данилович, який триває в окупованому Криму. 

22 листопада стало відомо, що Ірина Данилович написала листа, у якому розповіла про посилення пресингу з боку адміністрації СІЗО.

30 листопада на засіданні підконтрольного Росії міського суду Феодосії Данилович заявила, що співробітники ФСБ били її та душили.

Liked the article?
Help us be even more cool!