ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка Данилович заявила в окупаційному суді, що співробітники ФСБ били її та душили

01.12.2022, 10:00
Фото - krymsos.com
Фото - krymsos.com

Громадянська журналістка Ірина Данилович заявила на засіданні підконтрольного Росії міського суду Феодосії, що співробітники ФСБ били її та душили. Про це вона розповіла 30 листопада, повідомляє “Кримський процес”. 

Під час засідання було переглянуто відео з камери спостереження, допитали і журналістку.

Як пише видання, на дослідженому під час засідання відео було видно, як жінку, схожу на Ірину Данилочич, кілька людей силою закидають у салон машини. При цьому один із них пред'являє якесь посвідчення водієві таксі, який став свідком подій, і той поспішно їде з місця злочину.

Після перегляду відео окупаційна суддя Наталія Кулинська розглянула клопотання про залучення відомостей про місце служби свідка Костянтина Високогляда, який раніше давав свідчення як “представник громадськості” та стверджував, що є самозайнятим. Однак надалі виявилося, що він є співробітником окупаційної поліції та обіймає так звану посаду заступника начальника відділу з міграції ОМВС Росії у Бахчисарайському районі. 

Також “суддя” розглянула клопотання про виключення переліку доказів як неприпустимих — вона ухвалила рішення дати їм оцінку у дорадчій кімнаті.

Після цього сторона захисту заявила відвід “суду”, побачивши у діях Наталі Кулінської 10 епізодів зацікавленості у результаті справи.

За інформацією видання, захист аргументував відведення десятьма епізодами неправомірних або необґрунтованих дій з боку окупаційного суду. Зокрема, у клопотанні про відведення захист звернув увагу на неправомірні дії щодо оголошення показань свідків, що не з'явилися; відмова у допиті 15 свідків захисту; відмова у дослідженні речових доказів% бездіяльність суду при відмові свідка давати свідчення; відмова досліджувати записи, якими користуватися час надання свідчень; залучення за клопотанням прокурора до матеріалів справи ніким не засвідчених документів. Також до необґрунтованих дій було віднесено зняття питань одному зі свідків звинувачення та інтерес до питання судимості свідка, який виступав за клопотанням захисту. Після розгляду у дорадчій кімнаті “суддя” відхилила клопотання.

Потім окупаційний суд перейшов до допиту Ірини Данилович. У своїх свідченнях вона повідомила, що співробітники ФСБ викрали її на зупинці в Коктебелі вранці 29 квітня. Вона зазначила, що ані цього дня, ані протягом наступного тижня ніхто не звинувачував її у зберіганні вибухового пристрою — весь цей час її допитували про зв'язки з українськими спецслужбами. За її словами, допити супроводжувалися як психологічним тиском, так і застосуванням тортур - її били і душили та не виводили до туалету.

Весь цей час її утримували у підвалі будівлі Головного управління ФСБ у Криму у важких антисанітарних умовах. Через тиждень їй пообіцяли, що її буде звільнено, коли під відеозапис повідомить, що не має претензій до силовиків і підпише необхідні документи. Вона спробувала прочитати документи, але співробітник, який брав участь у її викраденні, пообіцяв вивезти її до лісу та вбити. Не сумніваючись у реальності загрози, вона підписала всі документи, включно з порожніми бланками. Потім їй повідомили, що її затримали за підозрою у зберіганні вибухового пристрою.

Наступне засідання призначене на 27 грудня. Окупаційний суд на цей день запланував дебати сторін, хоча формально судове слідство ще не закінчено.

Як повідомляв ІМІ, 29 серпня в підконтрольному Росії міському суді Феодосії розпочався розгляд кримінальної справи по суті щодо громадянської журналістки Ірини Данилович, яку звинувачують у незаконному зберіганні вибухівки у футлярі від окулярів. ФСБ звинуватило її в тому, що вона виготовила вибуховий пристрій з вибухової речовини й уражальних елементів (медичних голок) та зберігала його із собою. 

Ірину Данилович російські силовики заарештували 29 квітня в окупованому Криму. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук. 

Наприкінці липня Данилович заявила про те, що співробітники ФСБ РФ побили її та продовжують тиск на неї.

Ірина Данилович працювала медсестрою, була також громадянською журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні. До початку війни вона співпрацювала з кількома медійними й правозахисними ініціативами ("InЖир-медіа", "Кримський процес") та вела власний проєкт "Кримська медицина без обкладинки", де поширювалась інформація про права медичних працівників.

15 листопада правозахисні та медійні організації заявили про політично мотивований судовий процес над громадянською журналісткою Іриною Данилович, який триває в окупованому Криму. 

22 листопада стало відомо, що Ірина Данилович написала листа, у якому розповіла про посилення пресингу з боку адміністрації СІЗО.

Liked the article?
Help us be even more cool!