ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рівненський суддя намагався вигнати журналістку з зали суду

08.12.2016, 17:35

Журналістку рівненського сайту “ВСЕ” Вікторію Мамотюк намагався вигнати із зали судових засідань суддя Рівненського апеляційного суду Сергій Баглик через те, що вона знімала на телефон судове засідання. Про це журналістка повідомила на своїй сторінці у Фейсбук та підтвердила регіональному представнику ІМІ.

Інцидент стався 8 грудня у приміщенні суду.

“Як і інші колеги, я записувала телефоном відео для матеріалу. Суддя Баглик побачив це, запитав, чи у мене в руках телефон, я відповіла, що веду відеофіксацію. Потім він одразу сказав працівнику: “Виведіть її”. Його аргумент - мовляв телефон може задзвонити, що буде заважати аудіозапису у засіданні. Варто пояснити, що я жодного разу не порушила порядку у засіданні, а навіть якби й порушила, то видалити він мене може лише після другого зауваження. Тому я відмовилася виконувати незаконні вимоги Баглика й продовжила роботу у засіданні”, - пояснила ІМІ журналістка.

Вікторія зауважила, що видалення із зали судового засідання є крайнім заходом процесуального примусу за порушення порядку під час судового засідання або невиконання розпоряджень головуючого. Воно застосовується до особи, яка повторно допускає порушення або продовжує його чинити після застосування до неї попередження.

Також журналістка процитувала ст.130 п.3 КПК: “У разі невиконання розпорядження головуючого іншими особами, присутніми у судовому засіданні, головуючий робить їм попередження про відповідальність за неповагу до суду. При повторному порушенні порядку у залі судового засідання їх за ухвалою суду може бути видалено із зали судового засідання та притягнуто до відповідальності, встановленої законом".

Як пояснила ІМІ Вікторія Мамотюк, вона перебувала на судовому засіданні, оскільки готувала для сайту матеріал у продовження справи загибелі у ДТП 15-річної Ірини Омельковець.

Як повідомляв ІМІ, 5 липня 2016 року Рівнeнський районний суд відмовив у задоволенні вимог судді Рівненського міського суду Олександра Тимощука щодо стягнення 200 тис. гривень моральної шкоди з рівненських журналістів Вікторії Мамотюк, Олексія Кривошеєва та правозахисниці Ліани Диновської. Позивач стверджував, що поширена журналістами сайту “ВСЕ”, тижневика "Льонокомбінат" інформація викривального характеру є недостовірною і завдає шкоди його честі, гідності та діловій репутації та спричинила йому моральну шкоду.

Liked the article?
Help us be even more cool!