ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Резонансні справи журналістів і закриті провадження: деталі зустрічі з керівництвом поліції Рівненщини

11.12.2020, 12:53
Фото речниці ГУ НП в Рівненській області Марії Юстицької
Фото речниці ГУ НП в Рівненській області Марії Юстицької

Цього року поліція Рівненщини відкрила два кримінальні провадження за фактами перешкоджання журналістам. Станом на сьогодні обидва вже закрито за відсутністю складу злочину. Ще дві резонансні справи вже не перший рік перебувають на етапі розслідування.

Про випадки перешкоджань журналістам, деталі розслідувань резонансних справ та причини закриття проваджень стосовно журналістів 10 грудня представниця ІМІ в Рівненській області Анна Калаур поспілкувалася з начальником Головного управління Національної поліції в Рівненській області Олексієм Камишанським, заступником начальника ГУ НП у Рівненській області Олександром Панасюком та начальником сектору захисту інтересів суспільства і держави ГУ НП в Рівненській області Олексієм Аскановим.

ІМІ вже повідомляв про обидва випадки перешкоджань журналістам у 2020-му, які зрештою і розслідували правоохоронці. Перше провадження в серпні  2020-го відкрили за зверненням  журналістки “Лабораторії викриттів “Bihus.info” Алли Максимчук, якій Держмолодьжитло відмовлялося надавати інформацію про тих, хто отримав вигідні кредити під купівлю житла.

Друге – стосовно погроз у соцмережах, які надходили ведучій телеканалу “Рівне 1” Анні Яцук у жовтні, напередодні місцевих виборів.

Заступник начальника ГУ НП у Рівненській області, начальник слідчого управління Олександр Панасюк розповів, що обидва провадження вже закрито.

“Зареєстровано тільки два провадження, фактично складу злочину не було. Були деякі порушення, але вони не були оцінені як кримінальні факти”, – розповів Олександр Панасюк.

Водночас поліція продовжує розслідувати два злочини, скоєні щодо журналістів. 

Йдеться про погрози, які озвучив син соратника політика Віктора Медведчука Андрій Бузинарський журналістці Інні Білецькій у серпні 2018 року, коли та підійшла до нього по коментар. Тоді Бузинарський молодший скоїв ДТП. Журналістці він сказав таке: “Ти будеш як мінімум трупом, а як максимум – інвалідом. У тебе є діти?” 

За словами Олександра Панасюка, вони повторно звернуться до прокуратури щодо можливості оголошення підозри чоловіку.

“Готувався проєкт підозри, направлявся в прокуратуру, однак процесуальний прокурор, на жаль, не вбачає можливості оголошення про підозру у зв'язку з тим, що дії особи, яка вчинила протиправні дії, не досягли, скажімо так, того моменту, який дозволяв би йому оголосити про підозру. Ми повторно звернемося в прокуратуру. Я думаю, якщо не буде прийнято рішення про оголошення про підозру, то по цьому провадженню буде прийняте остаточне рішення”, – сказав він.

На запитання представниці ІМІ, чи прокуратура не вважає достатніми слова Бузинарського, що зафіксовані на відео, Панасюк відповів: “На жаль, ні. Бачите, будь-яка погроза вбивством – вона повинна бути явною. Повинні бути якісь знаряддя, які, наприклад, могли б свідчити про те, що цей намір є реальним”.

Крім того, поліція розслідує з 2016 року ще один злочин – підпал автомобіля вже ексжурналіста 1+1 та депутата Рівненської міської ради Олександра Курсика.

“Великий комплекс дій проведено по цьому провадженню. На жаль, не все можемо розкрити оперативно-слідчим шляхом. Провадження розслідується, у ньому рішення не прийнято, продовжуються заходи щодо його розкриття”, – розповів Олександр Панасюк.

За словами заступника начальника ГУ НП Олександра Панасюка, загалом кількість злочинів щодо журналістів на Рівненщині цього року зменшилася.

“Кількість повідомлень по журналістах зменшилася. Зменшилася кількість кримінальних проваджень. Було значно більше і значно були грубіші порушення – пошкодження техніки, камер і знищення майна журналістів особистого. Цього року ситуація, на мою думку, покращилася”, – зазначив Олександр Панасюк.

Як повідомляв ІМІ, 10 грудня начальник Головного управління Національної поліції в Рівненській області Олексій Камишанський під час зустрічі з представницею ІМІ повідомив, що поліція спробує врегулювати питання з допуском журналістів на сесії місцевих рад.

Liked the article?
Help us be even more cool!