ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Ведуча новин телеканалу "Рівне 1" подала заяву в поліцію через образи й залякування в соцмережах

26.10.2020, 10:00
Фото – скриншот з відео Рівне 1
Фото – скриншот з відео Рівне 1

Ведуча телеканалу “Рівне 1” Анна Яцук подала заяву в поліцію щодо перешкоджання журналістській діяльності. За її словами, цьому передували погрози, залякування та булінг у соцмережах.

Про це повідомляє представниця Інституту масової інформації в Рівненській області.

Як розповіла Анна Яцук, протягом 12–16 жовтня вона отримувала в соцмережах повідомлення із залякуваннями та образами. Підозрює, що це робили здебільшого боти.

“Почали надходити в приватні повідомлення. Скрін з моєю фотографією, там, де написано різні образи й нецензурна лексика. І що, власне, банери з моїм обличчям, нецензурщиною, з'являться по всьому місту. Під фотографіями почали писати коментарі боти, швидше за все, з різними образами. Але всі вони однотипні. Тобто на особистості переходили, і ніби все. Це почалося з понеділка, після ведення новин. Насправді я жодного стосунку не маю до сюжетів, які були у випусках новин, тому що я тільки як ведуча – обличчя підводки. Жодного матеріалу я не готувала. Але, певно, дехто, не розуміючи, навіть не розібравшись у ситуації, просто через те, що я начитувала якісь матеріали, мене незрозуміло до чого прив'язав, дов'язали до якоїсь політики. Люди взагалі, не розуміючи, почали шейрити ці фотографії і писати”, – зазначила ведуча.

Також вона додала, що фото і коментарі з нецензурщиною та образами  розповсюджували в коментарях під сюжетами телеканалу і на особистих сторінках її  колег з “Рівне 1”. Редакція одразу видалила їх. 

“Погрози були швидше такого як би репутаційного характеру. Нібито вони мене хотіли залякати чимось, зганьбити. Ситуація є неприємною, тому ми пішли й написали заяву в поліцію. Вже відкрито кримінальне провадження за статтею 171 (“Перешкоджання журналістській діяльності”). Ведеться активна робота зі встановлення цих людей, ботів”, – розповіла Анна Яцук.

Редакція “Рівне 1” не надала представниці ІМІ підтверджень погроз. Анна Яцук повідомила, що скріни з повідомленнями та образливими коментарями надали поліції, але в неї вони не збереглися.

У мережі є колажі, на яких ведучу Анну Яцук порівнюють з російською пропагандисткою Ольгою Скабєєвою.

У поліції представниці ІМІ повідомили,  що ведуча надала докази залякувань і непрямих погроз, відкрито кримінальне провадження.

“Відомості за цим фактом було внесено до журналу єдиного обліку заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події. Крім того, слідчі Рівненського відділу поліції розпочали досудове розслідування за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України, тобто “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”. Поліцейські встановлюють осіб, причетних до злочину”, – повідомила речниця Головного управління Національної поліції в Рівненській області Марія Юстицька.

Як повідомляв ІМІ, 2 вересня 2020 року луцька телерадіокомпанія “Аверс”, яку пов’язують з народним депутатом, лідером партії “За майбутнє” Ігорем Палицею, стала власницею рівненської телерадіокомпанії “Рівне 1”. Після цього в медіа відбулися кадрові зміни керівного складу.

Як зазначає представниця ІМІ, після зміни власника телеканал почав помітно підтримувати політичну партію “За майбутнє”: в ефір з’являлися сюжети на підтримку політичної сили та кандидата від цієї партії на посаду міського голови Рівного Юрія Вознюка. Крім того, медіа робило контрагітацію щодо його опонентів.

Сюжет телеканалу про відкриття Будинку ветеранів, який перед виборами відремонтував політичний опонент “За майбутнє” Віктор Шакирзян, спричинив критику в соцмережах. Підводку до цього матеріалу робила ведуча Анна Яцук. 

Наразі образливих фото і дописів у соцмережах представниця ІМІ не виявила.

Liked the article?
Help us be even more cool!