ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мінреінтеграції просить ВР профінансувати ефективне українське мовлення на Крим і Донбас

02.04.2021, 15:02

У Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій України пропонують ініціювати розроблення комплексної цільової програми із забезпечення стабільного українського мовлення на вразливих територіях.

Про це заявив віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми дуже просимо парламент підтримати в момент, коли відбуватиметься коригування держбюджету на 2021 рік, і збільшити фінансування мовників до 100 млн грн, зокрема дати нам можливість профінансувати ще 50 млн грн, щоб ми забезпечили ефективно мовлення і на окуповану частину Донецької та Луганської областей, і на окупований Крим та Севастополь", – сказав Резніков під час слухань Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики на тему "Про забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окупованих і прикордонних територіях України" в п'ятницю.

Що стосується середньострокових рішень, то Мінреінтеграції пропонує ініціювати розроблення комплексної цільової програми із забезпечення стабільного українського мовлення на вразливих територіях.

Резніков зазначив, що йдеться і про окуповані, і про регіони, які межують з РФ, зокрема Чернігівську, Харківську та інші області, "оскільки вони перебувають у зоні впливу кремлівської пропаганди". Водночас важливою складовою зазначеної цільової програми "має стати проведення соціальних досліджень і розрахунків", наголосив віцепрем'єр.

Міністерство також пропонує розробити паспорти мовлення в розрізі окремих громад.

Окрім того, за словами Резнікова, необхідно розглядати питання розвитку державного Концерну радіомовлення та телебачення, зокрема щоб у країні не було монополії однієї компанії, від якої залежить увесь інформпростір держави.

Резніков також запропонував ініціативу "державної фінансової підтримки слоту на супутниках, де присутнє мовлення російських телеканалів". "Щоб люди, які налаштувалися на цей супутник у своїх будинках, знали, що на цих частотах поруч вони побачать, наприклад, 12 провідних українських каналів. І це може бути предметом переговорів, зокрема, з лідерами медійного ринку. Думаю, вони могли б це сприйняти позитивно", – зазначив він.

Віцепрем'єр також зазначив, що настав час розширити "поле битви" в юридичній площині в контексті інформаційного простору.

"Держава-окупант у Криму та ОРДЛО захопила велику кількість українських частотних ресурсів і кабельних мереж. За інформацією Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, в Криму та Севастополі окупанти захопили 503 частоти, на які були українські ліцензії для телевізійного і радіомовлення. Також втратили можливість здійснювати діяльність 58 операторів програмних послуг і 12 мовників. На території ОРДЛО було 175 частотних присвоєнь, а також втрачена можливість для роботи 99 операторів програмних послуг і трьох кабельних мовників. Відповідно, цей ресурс використовується замість України і проти України, зокрема шляхом ретрансляції російських федеральних каналів", – розповів він.

Водночас віцепрем'єр зазначив, що Україні необхідно інвестувати в техніку, яка забезпечує інформаційний суверенітет держави. "Усі письмові пропозиції Міністерства реінтеграції вже передано в розпорядження Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики", – резюмував Резніков.

Liked the article?
Help us be even more cool!