ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Reuters: Велика Британія змінить регулювання соцмереж на тлі ультраправих заворушень

12.08.2024, 11:16

Уряд Великої Британії розглядає внесення змін до акта про безпеку в мережі, покликаного регулювати діяльність соцмереж. Це сталося після тижня антимігрантських протестів, спричинених дезінформацією в інтернеті, повідомляє Reuters.

Цей акт був ухвалений у жовтні 2023 року, але набуде чинності лише на початку 2025 року. Він дає уряду право штрафувати соцмережі на суму до 10% їхнього глобального прибутку в разі порушення.

Станом на зараз компаніям загрожує штраф, лише якщо ті не регулюють незаконного контенту на кшталт закликів до насильства чи мови ненависті. В уряді пропонують зміни, за якими регулятор Ofcom зможе накладати санкції на компанії за бездіяльність щодо “законного, але шкідливого” контенту, зокрема дезінформації.

Як зазначає видання, 9 серпня аналітична компанія YouGov опублікувала опитування більш ніж 2 тисяч дорослих, з яких дві третини (66%) погодилися, що соцмережі мають відповідати за дописи, які провокують злочинну поведінку.

70% респондентів також зазначили, що соцмережі не досить суворо регулюються; 71% опитаних стверджують, що компанії не вжили задовільних заходів для боротьби з дезінформацією під час заворушень.

Голова офісу Кабінету міністрів Томас Сімондс 9 серпня заявив, що уряд перегляне засади закону про соцмережі.

“Авжеж, деякі аспекти акта про безпеку в мережі ще не набули чинності. Ми готові за потреби вносити зміни,” – зазначив він в інтервʼю Sky News.

8 серпня мер Лондона Садік Хан заявив Guardian, що акт про безпеку в мережі треба доопрацювати на тлі заворушень.

“Я вважаю, що уряд має дуже оперативно перевірити, чи акт придатний для виконання свого призначення. Я думаю, що не придатний”, – пояснив він виданню.

Як повідомила “Європейська правда”, заворушення почалися після резонансного нападу з ножем на танцювальний клас у Саутпорті поблизу Ліверпуля 29 липня. Унаслідок нападу троє малих дівчат загинули й ще близько 10 дітей і дорослих дістали поранення.

Безлади з антиіммігрантськими гаслами спровокували неправдиві чутки про те, що нападник-підліток нібито нещодавно прибув до країни як шукач притулку і є мусульманином. 

Розкриття особи хлопця, який насправді родом з Руанди й народився в Британії, не допомогло припинити заворушення.   

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!