ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" запустили платформу для перевірки ЗМІ своєї достовірності

19.05.2021, 16:46
Фото – Репортери без кордонів
Фото – Репортери без кордонів

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF) запустила вебплатформу “Ініціатива довіри журналістиці” (JTI), де медіа зможуть перевірити, наскільки є надійним джерелом інформації. 

Про це повідомляється на сайті “Репортерів без кордонів”.

Як зазначають “Репортери”, основний принцип платформи – самооцінювання засобів масової інформації, які можуть виявити, покращити та сприяти більшій точності своєї діяльності, що має відновити довіру аудиторії до журналістики загалом.

JTI будується на основі переліку критеріїв, який був розроблений RSF у співпраці з понад 130 організаціями та приватними особами, що представляють медіаіндустрію, наукові кола, органи регулювання та саморегулювання, технологічні компанії та сектор розвитку засобів масової інформації. Ці критерії були опубліковані Європейським комітетом зі стандартизації, і тепер вони доступні як інтерактивний вебзастосунок в інтернеті.

Пропозиція JTI складається з трьох етапів. Спочатку засобу масової інформації пропонується провести самооцінювання за допомогою інтернет-програми JTI, яка передбачає внутрішню перевірку відповідності стандарту JTI. Далі результати цього самооцінювання можуть бути добровільно розголошені громадськості та опубліковані ЗМІ у формі “звіту про прозорість”. Завершальним етапом процесу є зовнішня перевірка, що охоплює незалежне оцінювання ліцензованим органом із сертифікації. Засіб масової інформації буде сертифікований та отримає знак JTI після успішного завершення всіх трьох етапів.

“В умовах сучасного інформаційного хаосу, фальш, пропаганда та мова ворожнечі мають конкурентну перевагу над журналістикою, – сказав генеральний секретар “Репортерів без кордонів” Крістоф Делуар. – Це має негативні наслідки як для громадськості, оскільки обмежує її здатність ухвалювати рішення, засновані на фактах, так і для стабільності журналістики. Якщо ми хочемо вийти з цієї спіралі, що тягне нас донизу, нам доведеться змінити логіку, стимулюючи журналістику за допомогою надійного стороннього механізму. JTI – це ініціатива, що змінює перебіг гри, оскільки вона перетворює дотримання професійних норм на суттєвий актив і врешті-решт є внеском у стабільність журналістики”.

Репортери зазначають, що створення JTI є прямою реакцією на вірусне поширення дезінформації останніми роками. За даними Edelman Trust Barometer 2020, близько 74% користувачів інтернету заявляють, що стурбовані дезінформацією в соціальних мережах, тоді як 64% звертаються до ЗМІ для отримання надійної інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!