ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" закликають підписати петицію проти екстрадиції Ассанжа до США

27.08.2020, 17:25
Фото – REUTERS / Simon Dawson
Фото – REUTERS / Simon Dawson

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” закликає підписати петицію проти екстрадиції засновника платформи WikiLeaks Джуліана Ассанжа до США. Про це повідомляється на сайті організації.

“Репортери” сподіваються зібрати 100 тисяч підписів, наразі їх понад 66 тисяч.

Петицію мають передати британській владі 7 вересня, у день, коли мають відновитися слухання в Центральному кримінальному суді Лондона. 

“Репортери без кордонів” виступають проти екстрадиції Джуліана Ассанжа до Сполучених Штатів, де його можуть засудити до 175 років ув'язнення за звинуваченнями, що охоплюють публікацію та надання журналістам інформації, яка має суспільний інтерес.

“Адміністрація Трампа посилається на закон про шпигунство, що створює небезпечний прецедент для всіх журналістів, які публікують секретну інформацію, що має суспільний інтерес”, – зазначає організація.

Як зауважують “Репортери”, документи, які надала WikiLeaks викривачка Челсі Меннінг, містили 250 тис. дипломатичних телеграм США та тисячі секретних звітів про військові операції в Іраку та Афганістані, дозволили розкрити факти катувань, викрадень і зникнення людей.

“Публікація цих документів засобами масової інформації наявно слугувала суспільним інтересам і не була актом шпигунської діяльності. Роль Джуліана Ассанжа в журналістиці незаперечна”, – заявляють “Репортери без кордонів”.

Як повідомляв ІМІ, у червні Міністерство юстиції США висунуло ще одне звинувачення засновникові платформи WikiLeaks Джуліану Ассанжу: йдеться про змову з хакерами з угруповань штибу Anonymous, внаслідок чого вони отримали доступ до секретних відомостей уряду США.

У березні суд Лондона відмовився відпустити під заставу з в'язниці Белмарш засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, незважаючи на заяви адвокатів про загрозу зараження коронавірусом в у в’язниці. 

24 лютого 2020 року Лондонський королівський суд Вулвіча розпочав слухання щодо екстрадиції засновника порталу Wikileaks Джуліана Ассанжа до США, де йому загрожує до 175 років позбавлення волі. 

Засновник Wikileaks Джуліан Ассанж був заарештований 11 квітня 2019 року, після семи років, проведених у посольстві Еквадору в Лондоні. Зараз він відбуває термін у 50 тижнів у британській в'язниці за порушення умов звільнення під заставу.

США домагаються екстрадиції Ассанжа за обвинуваченням у незаконній публікації секретних матеріалів, зокрема імен засекречених джерел, а також у змові з ексаналітиком армії рядовим Челсі Меннінг у доступі до секретної інформації.

У Швеції 2010 року Ассанжа також звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні. Однак пізніше прокуратура країни вирішила закрити справу про зґвалтування проти засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа.

Liked the article?
Help us be even more cool!