ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Лондоні починає слухання щодо екстрадиції Ассанжа до США

24.02.2020, 11:11
Фото – Techly
Фото – Techly

24 лютого Лондонський королівський суд Вулвіча розпочинає слухання щодо екстрадиції засновника порталу Wikileaks Джуліана Ассанжа до США, де йому загрожує до 175 років позбавлення волі. Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Evening Standard.

“Засновник Wikileaks Джуліан Ассанж сьогодні розпочне офіційну боротьбу проти екстрадиції до США. Ассанж повинен з'явитися в лондонському суді в понеділок, у перший день слухань про його екстрадицію”, – йдеться в повідомленні.

Загалом 48-річному Ассанжу в США загрожує покарання за 18 пунктами звинувачення. Наразі він утримується у в'язниці Белмарш, що на південному сході Лондона.

Нагадаємо, засновник Wikileaks Джуліан Ассанж був заарештований 11 квітня 2019 року, після семи років, проведених у посольстві Еквадору в Лондоні. Зараз він відбуває термін у 50 тижнів у британській в'язниці за порушення умов звільнення під заставу.

США домагаються екстрадиції Ассанжа за обвинуваченням у незаконній публікації секретних матеріалів, зокрема імен засекречених джерел, а також у змові з ексаналітиком армії рядовим Челсі Меннінг у доступі до секретної інформації.

У Швеції 2010 року Ассанжа також звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні. Однак пізніше прокуратура країни вирішила закрити справу про зґвалтування проти засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа.

Журналістські і правозахисні організації, включно з Amnesty International і “Репортерами без кордонів”, вважають, що висунуті проти Ассанжа звинувачення створюють небезпечний прецедент для свободи преси.

22 лютого в Лондоні відбулась акція протесту, учасники якої вийшли з плакатами “Журналістика – це не злочин” і вимагали відмовити США у видаванні Ассанжа. За інформацією видання, серед інших у мітингу брали участь колишній міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс, один із засновників групи Pink Floyd Роджер Уотерс і відома британська модельєрка Вів'єн Вествуд.

Liked the article?
Help us be even more cool!