ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" закликали ООН засудити уряди, які порушують свободу слова через коронавірус

16.04.2020, 12:40
Фото – rsf.org
Фото – rsf.org

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" (RSF) закликала ООН офіційно засудити уряди країн, які порушують свободу слова, посилаючись на пандемію коронавірусу. 

Про це йдеться в листах організації, надісланих 13 квітня спеціальному доповідачеві ООН з прав здоров'я Дайніусу Пурасу та спеціальному доповідачу Організації Об'єднаних Націй з прав на свободу думок і вираження Девіду Кейю, повідомляється 14 квітня на сайті RSF.

У листах перелічено випадки цензури, затримання, домагань чи насильства щодо журналістів, а також порушення законодавства загалом у 38 країнах. Список не є вичерпним, додають в організації.

Зокрема, йдеться про президентів Бразилії та США, які словесно нападають на журналістів, арешти репортерів в Алжирі, Йорданії та Зімбабве. В Угорщині ухвалено закон про "державу інформаційної поліції". У Камбоджі прем'єр-міністр використав пандемію для зміцнення своїх повноважень. А в Китаї придушення журналістики дозволило поширити епідемію в Ухані, а потім і в іншому світі. 

Також RSF стурбовані журналістами в Туреччині та Саудівській Аравії, які, незважаючи на епідемію, все ще утримуються у в’язницях, де вони дуже вразливі до вірусу.

"Факти, повідомлені в листі, були зібрані новим інструментом RSF під назвою "Відстежувач-19" з посиланням не тільки на COVID-19, але й на статтю 19 Загальної декларації прав людини. Цей інструмент RSF має на меті оцінити наслідки пандемії COVID-19 для журналістики, задокументувати державну цензуру та навмисну ​​дезінформацію і їхній вплив на право на правдиві новини та інформацію. Він також пропонує рекомендації щодо захисту журналістики під час пандемії", – повідомляють RSF.

"Репортери без кордонів" просять спецдоповідачів ООН оголосити попередження та "невідкладне звернення" до кожної країни, де спостерігаються порушення свободи преси.

Liked the article?
Help us be even more cool!