ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" визнали російський "Дождь" таким, інформації якого можна довіряти

15.02.2023, 12:40
Фото - Дождь
Фото - Дождь

Російський телеканал “Дождь” першим серед медіа в еміграції отримав від міжнародної організації “Репортери без кордонів” відзнаку на підтримку довіри до якісної журналістики (Journalism Trust Initiative, JTI). Про це повідомляється на сайті організації.

Як зазначає організація, цей канал “роками доводив свою незалежність від Кремля”, і ця відзнака “доводить корисність JTI перед деспотичними режимами”.

Відзнаку канал отримав після аналізу професійним аудитором звіту каналу про прозорість (зокрема, прозорості власності) та редакційної практики.

Генеральний секретар “Репортерів без кордонів” Крістоф Делуар зазначив, що Journalism Trust Initiative “є механізмом професійного самоврядування та дієвим способом винагородити журналістів, які займаються поширенням надійної інформації у складних умовах на кшталт інформаційної війни Кремля”.

“Ми раді зарахувати “Дождь” до медіа, що відповідають критеріям JTI. Ми закликаємо великі онлайн-платформи, рекламодавців і регуляторів взяти до уваги цей сигнал”, – сказав Деуар.

Генеральна директорка “Дождя” Наталія Сіндєєва зазначила, що “прозорість та відкритість були основними цінностями “Дождя” в Росії. 

“Роблячи крок у (нове) життя “Дождя”, як європейського телеканалу, ми прагнемо зберегти ці принципи. У нас вийшов перший телеканал російською мовою, який пройшов сертифікацію JTI. Для нас важливо будувати майбутні відносини з потенційними партнерами та аудиторією на принципах прозорості”, - сказала Сіндєєва.

Репортери зазначають, що отримання сертифікату Journalism Trust Initiative є особливо важливим для “Дождя” в контексті підозр після рішення латвійського регулятора про анулювання каналу ліцензії на мовлення.

Journalism Trust Initiative була розроблена за ініціативою “Репортерів без кордонів”  групою міжнародних експертів під егідою Європейського комітету стандартизації (CEN) і опублікована у грудні 2019 року. Наразі понад 500 ЗМІ впроваджують цей інструмент на різних етапах. Зокрема, такі медіа, як RTÉ News, Exit News Albania, SWI swissinfo.ch, Studio Kalangou у Нігері, France Télévisions або Les Surligneurs. Відповідність перевірено незалежним органом сертифікації Deloitte. 

Сертифікована анкета “Дождя” доступна тут

Як повідомляв ІМІ, Латвія анулювала ліцензію на мовлення телеканалу "Дождь" 6 грудня 2022 року через загрозу національній безпеці та громадському порядку. Через це "Дождь" став недоступний в Литві й Естонії.

1 грудня 2022 року ведучий програми "Здесь и сейчас" на телеканалі "Дождь" Олексій Коростельов закликав глядачів повідомляти про проблеми російських солдатів на фронті й висловив сподівання, що канал зміг допомогти багатьом військовослужбовцям оснащенням. Після того як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з ефіру, та заявив, що "Дождь" "не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами".

22 грудня 2022 року "Дождь" отримав ліцензію на мовлення в ЄС. Таке рішення ухвалив Комісаріат з питань засобів масової інформації Нідерландів. Тепер російське медіа зможе відновити мовлення в кабельних мережах ЄС.

Liked the article?
Help us be even more cool!