ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Репортерці Politico в Москві не продовжили візу після 10 років роботи

Фото – Politico
Фото – Politico

МЗС Росії не продовжило візу репортерці європейського Politico в Москві Єві Гартоґ – у неї є шість днів, щоб виїхати з країни. У Росії вона працювала 10 років.

Про це пише Politico.

В МЗС пояснили Гартоґ, що рішення ухвалили "відповідні органи", але не надали жодної додаткової інформації про те, як саме його дійшли.

Як зазначає видання, відколи у 2022 році почалося повномасштабне російське вторгнення в Україну, іноземних журналістів зобов’язали подаватися на поновлення візи й акредитації кожні три місяці, а не раз на рік, як було до того.

Анна-Лена Лорен, російська кореспондентка шведського видання Dagens Nyheter і фінської газети Hufvudstadsbladet, минулого тижня також була вимушена поїхати з Росії, про що повідомляв DN. Після 16 років проживання в країні акредитацію Лорен відмовилися поновлювати – журналістка зазначає, що "знала, що так станеться".

У березні кореспондента Wall Street Journal Евана Ґершковича ув’язнили за звинуваченням у шпигунстві.

У своїй заяві Джаміль Андерліні, головний редактор Politico в Європі, сказав: "Єва Гартоґ змогла безпечно виїхати з Москви після того, як російський уряд відмовився поновлювати її візу й передавати Politico її посвідчення про її акредитацію. Ми неймовірно розчаровані цими подіями, але вони не зламають рішучого наміру Politico висвітлювати російську владу і її війну в Україні. Ми сподіваємося, що Єва й Politico найближчим часом повернуться до Москви, щоб і далі робити достовірні й неупереджені репортажі про російську політику".

35-річна Гартоґ (громадянка Нідерландів з російським корінням) приїхала до Москви у 2013-му. Спочатку вона працювала редакторкою сайту Moscow Times, згодом стала головною редакторкою. Із 2019 року вона писала статті для нідерландського журналу De Groene Amsterdammer, а пізніше стала кореспонденткою європейського Politico в Росії.

"На щастя, Єва в безпеці й змогла виїхати з Росії. Втім, Еван Ґершкович з Wall Street Journal залишається за ґратами, куди потрапив несправедливо за свою журналістську чесність і точність; його треба звільнити негайно", – додав Андерліні.

Останніми роками Кремль вибірково утискав іноземних журналістів і міжнародні ЗМІ. У 2021 році кореспондентку російської служби ВВС Сару Рейнсфорд вигнали з країни, оголосивши загрозою національній безпеці. Тоді в Росії заявляли, що цей крок є відповіддю на рішення Великої Британії не видавати візи російським журналістам.

Кілька місяців по тому у вигнанні опинився й Том Веннінк, російський кореспондент нідерландської газети de Volkskrant, за "адміністративні правопорушення". Веннінкові дали три дні на виїзд із країни та заборонили повертатися до січня 2025 року.

У червні цього року в Москві пригрозили симетричною відповіддю на останній пакет санкцій ЄС, де йшлося про "осіб, відповідальних за дезінформацію"; до списку потрапили, зокрема, кілька "воєнних блогерів" і воєнкор ВДТРК.

В лютому речниця російського МЗС заявила на пресконференції, що "режим максимальної лояльності" до іноземних журналістів добіг кінця.

"Тепер усе позаду. Іноземні кореспонденти житимуть і подаватимуться на документи за новою процедурою", – додала вона.

Liked the article?
Help us be even more cool!