ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Разумков повідомив, що закон про олігархів повторно скерують до Венеційської комісії

30.09.2021, 12:22
Фото – Віталій Носач, РБК-Україна
Фото – Віталій Носач, РБК-Україна

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що закон про деолігархізацію (№5599) повторно буде передано на експертизу до Венеційської комісії.

Про це він сказав в інтерв'ю “Українській правді”.

За його словами, закон передадуть до Венеційської комісії після підписання президентом Володимиром Зеленським.

“І тільки буде підписаний цей закон, він направиться до Венеційської комісії вже в другому читанні. Хоча це буде прецедентом, тому що до цього всі законопроєкти, які направлялися до Венеційської комісії, були в редакції першого читання. Просто про це не хочуть казати колеги”, – сказав голова парламенту.

Водночас Разумков зазначив, що Зеленський підтримує ініціативу стосовно опрацювання цього закону Венеційською комісією.

“Я не бачу в цьому проблеми (щодо відправлення закону Венеційській комісії після першого читання. – Ред.), я вважаю, що я зробив усе правильно. До мене звернулися всі опозиційні фракції, уповноважена з прав людини. Добре, що зараз президент підтримує ініціативу щодо опрацювання вищезазначеного в подальшому закону Венеційською комісією”, – сказав Дмитро Разумков.

Як повідомляв ІМІ, 23 вересня 2021 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

23 вересня комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки ухвалив рішення, згідно з яким ухвалений закон про олігархів потребує повторного голосування для усунення колізії поправок.

16 вересня 2021 року Венеційська комісія взяла до розгляду запит України на оцінювання законопроєкту №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

10 вересня 2021 року голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що законопроєкт про деолігархізацію передано на експертизу до Венеційської комісії.

3 вересня 2021 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до спікера парламенту Дмитра Разумкова з офіційним листом, у якому наголосила на невідповідності Конституції України законопроєкту №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

За словами Денісової, ухвалення законопроєкту призведе до порушень прав і свобод людини. Документ наділяє президента і РНБО непередбаченими Конституцією України повноваженнями, обмежує права людини залежно від майнового стану, опосередковано вводить цензуру в ЗМІ тощо.

Liked the article?
Help us be even more cool!