ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Радник президента Литвин відповів на звинувачення УП

Дмитро Литвин та Володимир Зеленський, фото – Офіс президента/NV

Радник Президента України з питань комунікацій Дмитро Литвин, коментуючи звинувачення “Української правди” про тиск з його боку, заявив, що не хоче “грати у ці ігри”, оскільки “ця історія дуже неконкретна” і у ній “неможливо зробити ніяке ефективне спростування”.

Про це йдеться в його інтерв'ю Liga.net.

За його словами, у нього немає версії щодо подій, про які заявила УП.

“Я чув, що вони серйозно одне одному розповідають, що я нібито дзвоню мерам міст і щось їм забороняю. Це вже настільки дивно, що навіть незрозуміло, як це можна ефективно спростувати. Бо я не дзвоню мерам міст і не спілкуюсь з ними – взагалі. У цій історії неможливо зробити ніяке ефективне спростування. Коли ти кажеш, що ти щось не робиш, – ну хто в це повірить? Якщо стільки людей заявляють протилежне”, – сказав він.

Він додав, якщо у них є конкретні докази, того, що він телефонує мерам чи рекламодавцям, де він забороняє, “то хай просто це покажуть”.

“Ця історія дуже неконкретна. Вони кажуть щось абстрактне, а ти маєш це спростовувати так, ніби там щось конкретне. … Найбільш іронічним є те, що це одне з небагатьох видань, яке за майже три роки жодного разу не зверталось до мене за будь-яким коментарем, з питанням. Взагалі”, – сказав Литвин.

Крім того, радник президента додав, що навіть не буде вникати в те, “навіщо вони це роблять і яким мотивом керуються”.

“Якщо хтось хоче зіграти в якусь гру, то я в неї грати не хочу. Я уже дізнався, які в них були івенти. І побачив, що там були представники міністерств і Національного банку. Також побачив, що там були рекламодавці – державні компанії. … Це факт, який можна побачити. І якщо вони хочуть сказати, що я їм якось обмежую… А якщо ти виправдовуєшся і кажеш, що це не я, то це виглядає невпевнено і непереконливо”, – зазначив Литвин.

Крім того, на запитання, хто складає списки медіа, які потрапляють на off the record (або офрек, закриті зустрічі з медіа. – Ред.) в Офіс президента на зустріч з Володимиром Зеленським, він сказав, що це колективна робота. 

“Президент визначає, що час поговорити з медійниками, щоб просто люди більше розуміли, що відбуватиметься. Власне, востаннє це було перед візитом президента у Сполучені Штати. Тоді президент хотів, щоб медіа краще зрозуміли мотиви української сторони в цих перемовинах, з чим ми їдемо і на що розраховуємо. Тому було визначено, що ця зустріч матиме більш міжнародний фокус, і було більше міжнародних медіа серед учасників”, – розповів він.

Також Литвин запевняє, що в Офісі президента немає списку хороших і поганих медіа.

“Немає. На пресконференціях взагалі дуже багато різних медіа. Коли потрібно, щоб інші зрозуміли мотив, тобі треба звертатись не до тих, хто тобі подобається чи не подобається, а до тих, хто досягає певної аудиторії. Відповідно, треба розуміти, хто це. Наприклад, можна тоді подивитися, які медіа краще заходить в соціальні мережі, тому що там більша аудиторія”, – сказав радник президента. 

При цьому він додав, що якщо це розраховано на закордонну аудиторію, – логічно поговорити з інформаційними агенціями, які рознесуться на купу інших видань. Або покликати такі медіа, як Guardian, New York Times, яких будуть точно цитувати інші в цьому регіоні.

“Це ж питання про те, чого ми хочемо досягти. Зараз ця медійна робота дуже, дуже допомагає оборонній роботі”, – додав він.

Передісторія

8 жовтня Інститут масової інформації опублікував бліцінтерв'ю з головною редакторкою “Української правди” Севгіль Мусаєвою, яка заявила, що ОП обдзвонює рекламодавців і просить не розміщувати рекламу в УП.

9 жовтня “Українська правда” заявила про тривалий системний тиск із боку Офісу президента на редакцію та окремих журналістів.

10 жовтня “Українська правда” у своїй статті заявила, що саме радник Президента України з питань комунікацій Дмитро Литвин блокує спікерів для спілкування з журналістами УП та участі в інтерв'ю та заходах.

10 жовтня Медіарух закликав Президента України Володимира Зеленського негайно вжити заходів для припинення тиску на медіа з боку будь-яких держслужбовців чи радників.

Того ж дня голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин попросив Національну поліцію та Офіс генпрокурора перевірити факт погроз із боку Офісу президента редакції “Української правди”.

Liked the article?
Help us be even more cool!