ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Раді пропонують зобов'язати ЗМІ забезпечувати журналістів бронежилетами, шоломами та аптечками

12.05.2022, 10:14
Фото – Yaghobzadeh Alfred/ABACA/DW
Фото – Yaghobzadeh Alfred/ABACA/DW

Народна депутатка від фракції “Слуга народу” Анастасія Ляшенко пропонує зобов'язати керівників засобів масової інформації забезпечувати бронежилетами, шоломами та аптечками журналістів, відряджених до роботи в зону бойових дій, а також передбачити для них страховку за кошт роботодавця.

Відповідний законопроєкт №7367 зареєстрований у Верховній Раді 11 травня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Авторка законопроєкту пропонує доповнити статтю 15 закону “Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів” положенням, відповідно до якого ЗМІ зобов'язані забезпечувати журналістів та інших працівників, відряджених працювати в райони ведення військових (бойових) дій або на тимчасово окуповану територію України, засобами захисту від уражень вогнепальної зброї, осколкових уражень, а також медичними аптечками.

Також, згідно із законопроєктом, такі журналісти підлягають обов'язковому страхуванню за кошт роботодавця в разі заподіяння шкоди їхньому життю і здоров'ю у зв'язку з виконанням професійних обов'язків.

Водночас документ пропонує уточнити розмір одноразової грошової допомоги в разі поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного журналістам під час виконання ними професійних обов'язків. Так, чинні норми закону передбачають, що в такому разі представникам ЗМІ виплачується з державного бюджету до 50 прожиткових мінімумів. Ініціаторка законопроєкту переконана в необхідності усунути цю невизначеність та передбачити чітке правило, що розмір такої допомоги має становити 50 прожиткових мінімумів.

Крім того, до статті 7 Закону “Про страхування” пропонуються внести зміни, згідно з якими до обов'язкових видів належить також страхування працівників ЗМІ на час виконання ними роботи в районах ведення воєнних (бойових) дій або на тимчасово окупованій території.

Як повідомляв ІМІ, в Україні створили Міжнародний фонд страхування журналістів. Застрахуватися можуть представники незалежних медіа, які вирушають до зони бойових дій, на окуповані території та на звільнені території (протягом одного місяця після звільнення). Ініціаторами створення фонду стали шість громадських організацій: Фундація “Суспільність”, Асоціація “Незалежні регіональні видавці України” (АНРВУ), Інститут масової інформації, “Детектор медіа”, Центр демократії та верховенства права та Інститут розвитку регіональної преси.

Liked the article?
Help us be even more cool!