ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Раді пропонують зобов’язати інтернет-провайдерів розкривати дані про діяльність користувачів

09.09.2020, 13:44
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №4004, яким для боротьби з кіберзлочинністю хочуть запровадити використання електронних доказів і зобов’язати інтернет-провайдерів розкривати дані про діяльність користувачів, повідомляє “Економічна правда”.

Ініціаторами проєкту закону №4004 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо підвищення ефективності боротьби з кіберзлочинністю та використання електронних доказів є нардеп “Слуги народу” Денис Монастирський та ще 12 депутатів від “За майбутнє”, “Довіри” і СН.

Законопроєктом пропонується вдосконалити державно-приватну взаємодію правоохоронців та провайдерів під час проведення оперативно-розшукових заходів, негласних слідчих (розшукових) дій та тимчасового доступу до інформації, речей і документів.

Згідно з документом, провайдери телекомунікацій зобов’язані за власні кошти встановлювати у своїх мережах техзасоби, необхідні для проведення негласних слідчих (розшукових) дій та доступу до інформації про зв’язок, абонента, отримання і маршрут передавання інтернет-послуг, їхні тривалість та зміст.

Також оператори мають сприяти проведенню оперативно-розшукових заходів та недопущенню розголошення їхнього проведення.

Крім цього, законопроєкт доповнить перелік процесуальних джерел доказів електронними, а також створить порядок спеціальної конфіскації віртуальних активів.

У документі визначено, що електронним доказом є інформація в електронній формі з відомостями, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

До електронних доказів можуть належати текстові документи, графічні зображення, плани, фотографії, відео- та звукозаписи тощо, віртуальні активи, сайти, текстові, мультимедійні та голосові повідомлення, метадані та бази даних. 

Також у документі наголошується, що зараз спеціальна конфіскація не охоплює віртуальних активів, хоча переважно через не врегульовані законом віртуальні ринки здійснюється легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Зокрема, згідно із законопроєктом, віртуальні активи, що були предметом кримінального правопорушення або іншого суспільно небезпечного діяння, конфіскуються, крім тих, які повертаються власнику (законному власнику).

Видання нагадує, що в Росії всі оператори зв'язку зобов'язані встановлювати аналогічне обладнання (т.з. СОРМ – Система технічних засобів для забезпечення функцій оперативно-розшукових заходів) власним коштом на користь спецслужб, зокрема відповідно до так званого закону Ярової, який декламувався як посилення покарання за тероризм і екстремізм.

Як повідомляв ІМІ, 8 вересня коаліція “За вільний Інтернет” заявила, що зареєстрований 1 вересня в парламенті пакет законопроєктів щодо протидії кіберзлочинності та посилення санкційного механізму містить загрози для цифрових прав, та закликала народних депутатів доопрацювати цей пакет (зокрема, йдеться про законопроєкти № 4002, №4003, №4004).

Коаліція “За вільний інтернет” зазначила, що норма законопроєкту №4004 про зобов’язання інтернет-провайдерів розкривати дані про діяльність користувачів “суперечить вимогам з-поміж іншого Директиви ЄС про електронну комерцію, яка передбачає заборону встановлювати для посередників загальний обов’язок моніторити інформацію, що передається через них, або ж проактивно шукати факти чи обставини, які свідчать про незаконний контент чи активність”.

Liked the article?
Help us be even more cool!