ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада зробила крок до вилучення з-під роздержавлення друкованого ЗМІ Міноборони

01.11.2016, 15:38

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект, який зробить можливим створення друкованого ЗМІ Міністерством оборони України та військово-цивільними адміністраціями на час проведення АТО.

Законопроект № 5008 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення друкованих засобів масової інформації Міністерством оборони України та військово-цивільними адміністраціями на час проведення антитерористичної операції)” 1 листопада у першому читанні підтримали 226 народних депутатів, повідомляє “Детектор медіа”.

Відповідно до чинного закону про пресу органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування не можуть виступати засновниками (співзасновниками) друкованих ЗМІ. Ця норма була внесена після ухвалення 24 грудня 2015 року закону “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”, який передбачає протягом трьох років вихід органів влади і місцевого самоврядування зі складу засновників друкованих ЗМІ або перетворення заснованих центральними органами виконавчої влади друкованих ЗМІ на офіційні друковані видання.

Автори законопроекту № 5008 – Вікторія Сюмар і Дмитро Тимчук з “Народного фронту” – запропонували зробити виняток із роздержавлення для друкованого ЗМІ Міноборони та військово-цивільних адміністрацій.

Законопроект передбачає надати Міністерству оборони України та військово-цивільним адміністраціям на час проведення АТО право на створення друкованого ЗМІ, яке фінансуватиметься за кошти державного бюджету. При цьому до складу редколегії цього видання повинні входити пропорційно прес-офіцери прес-центру штабу АТО, журналісти, які працюють у районі проведення АТО і висвітлюють військову тематику, а також представники від громадських об’єднань та асоціацій. А після завершення АТО це ЗМІ підлягатиме реформування відповідно до закону “Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ”.

Нагадаємо, законопроект № 5008 щодо створення друкованих ЗМІ Міноборони та військово-цивільними адміністраціями на час проведення АТО зареєстрували 29 липня народні депутати Вікторія Сюмар і Дмитро Тимчук.

5 жовтня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей законопроект і рекомендував Верховній Раді ухвалити його в першому читанні за основу.

Закон “Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ” набув чинності 1 січня 2016 року. За даними Національної спілки журналістів України, з 555 державних і комунальних видань, які підлягають роздержавленню, 270 будуть реформовані вже цього року.

Liked the article?
Help us be even more cool!