ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Путило про затримання Протасевича: "Ми до останнього сподівалися, що це якась помилка"

24.05.2021, 11:30
Фото – Белсат
Фото – Белсат

Засновник телеграм-каналу NEXTA Степан Путило не сумнівається затримання його колеги й колишнього головного редактора каналу Романа Протасевича було запланованою операцією білоруських спецслужб. Вони до останнього сподівалися, що затримання Протасевича – це помилка.

Про це він сказав в студії опозиційного телеканалу “Белсат”.

За словами Путила, він знав, що Протасевич летітиме літаком рейсу Афіни – Вільнюс, але про саме затримання дізнався лише тоді, коли літак уже стояв у мінському аеропорту.

“Мені зателефонував мій колега і сказав, що, ймовірно, на цьому літаку є Роман Протасевич”, – сказав він.

“Ми до останнього сподівалися, що це якась помилка і літак полетить далі, що нічого не станеться. Але, на жаль, таких збігів не буває. Літаки взагалі дуже рідко так приземляються. Все так і зійшлося”, – зазначив Степан.

За його словами, інформацію про те, що Роман летів з Афін, мало лише обмежене коло людей. Також він розповів, що в їхньому загальному чаті неодноразово обговорювалося те, що не можна літати не тільки над Білоруссю, оскільки “літак можуть посадити в будь-який момент”, але й навіть над країнами СНД, які “прив'язані” до Білорусі.

“Вони дійсно думають, що ми, 22–25-річні хлопці, в серпні створили ось ту ситуацію, після якої режим захитався. Тоді було 50/50 шансів, що люди дійсно переможуть. Але можна сказати, що наші люди пожаліли Лукашенка в той переломний момент і не пішли далі. І все-таки вони дійсно думають, що ми це все почали, й визнання наших каналів терористичними й екстремістськими, запити екстрадиції, до Інтерполу свідчать про те, що зараз ми, канал NEXTA й інші телеграм-канали, сприймаємося як одні з головних ворогів режиму”, – сказав Степан.

На думку Путила, головне зараз – “продовжувати робити те, що ми робимо”, але щодо режиму потрібно вживати радикальніших заходів.

“Зараз потрібно підсилювати міжнародний тиск, тому що наразі протести в дуже складній ситуації: люди з камінням на кулі не підуть. Потрібно економічно тиснути, не купувати продуктів режиму, а європейські політики повинні врешті-решт порушити питання, які дійсно матимуть якийсь ефект. Наприклад, відімкнення від системи SWIFT або визнання режиму терористичним, припинення будь-яких зв'язків з ним: економічних, торговельних та інформаційних, щоб загалом режим замислився, що він робить”.

Як повідомляв ІМІ, Роман Протасевич був  затриманий 23 травня. Він був пасажиром літака рейсу Афіни – Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські його заарештували. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Раніше Комітет державної безпеки Білорусі заніс засновників телеграм-каналу Nexta Степана Путила та Романа Протасевича до списку осіб, причетних до терористичної діяльності, поруч з очільниками ІДІЛ та іншими міжнародними терористами.

16 листопада 2020 року Білорусь передала польській стороні ноту з вимогою видати в найкоротші строки засновників телеграм-каналу “Нехта” Степана Путила і Романа Протасевича. 

5 листопада 2020 року Слідчий комітет Білорусі звинуватив засновника телеграм-каналів Nexta і Nexta Live Степана Путила та колишнього головного редактора телеграм-каналів Романа Протасевича в організації масових заворушень у країні. 

20 жовтня 2020 року суд Центрального району Мінська визнав телеграм-канал Nexta Live і логотип Nexta екстремістськими матеріалами. 

Телеграм-канал Nexta Live, що висвітлює протести в Білорусі, змінив назву на “Нехта-Live” після того, як суд Мінська визнав його логотип “екстремістським матеріалом”.

14 серпня 2020 року стало відомо, що МВС Білорусі відкрило провадження проти засновника опозиційних телеграм-каналів Nехта і Nехта Live Степана Путила та оголосило його в розшук. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Путилу закидають організацію масових заворушень.

У серпні Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило в розшук Степана Путила, засновника телеграм-каналу Nexta.

Телеграм-канал Nexta Live, попри вимкнення інтернету, став головним джерелом інформації про протести в Білорусі.

Liked the article?
Help us be even more cool!