ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ПЦУ остаточно затвердила перехід на новоюліанський календар

Фото – Анна Железняк / Суспільне
Фото – Анна Железняк / Суспільне

Православна церква України затвердила перехід на новоюліанський календар з 1 вересня. За таке рішення проголосувала більшість делегатів під час Помісного собору ПЦУ, що відбувся 27 липня в Софії Київській, повідомляє Суспільне.

З переходом на новий календар змінилися дати святкування для православних християн східного обряду України:

  • Різдво святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня;
  • День Святого Миколая – 6 грудня, а не 19 грудня;
  • Водохреще – 6 січня, а не 18 січня;
  • Покрову – 1 жовтня, а не 14 жовтня. 

Водночас на Великдень та інші свята, дати яких визначаються за місячним календарем, це рішення не вплине.

“Календарна комісія нашої церкви вже підготувала відповідний календар, щоб з практичної точки зору не було жодних перешкод, і ми бачимо, що віряни позитивно сприйняли це рішення... Ми рухалися до цього рішення протягом останніх п'яти років”, – сказав журналістам предстоятель ПЦУ Епіфаній.

На Помісний собор прибули 60 делегацій з усієї України. До кожної входить архієрей, священник та вірянин. Зі 161 делегата за остаточний перехід на новоюліанський календар проголосували 156, проти – 5.

“Це засвідчує, що ми приймаємо рішення соборно, а не примусово. Бо ми зберегли також можливість для тих громад, тих монастирів, які поки не готові, тимчасово залишитися на старому календарі. Ми не діємо примусово, а добровільно. Ми не обмежували їх часовими рамками. Коли вони дозріють остаточно, вони, я думаю, долучаться до цієї реформи”, – зазначив Епіфаній.

Як повідомляв ІМІ, 24 травня Православна церква України затвердила перехід на новоюліанський календар з 1 вересня цього року. Відтак Різдво парафіяни ПЦУ відзначатимуть 25 грудня, а не 7 січня.

14 липня Верховна Рада проголосувала в цілому за законопроєкт №9431, яким змінила дати святкування державних свят. Зокрема, Різдво Христове в Україні святкуватимуть 25 грудня замість 7 січня.

27 липня митрополит Київський і всієї Русі Епіфаній заявив, що затвердження ПЦУ новоюліанського календаря не вплине на дату святкування Великодня, оскільки православний та католицький світи мають різні пасхалії.

Liked the article?
Help us be even more cool!