ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ПЦУ з 1 вересня перейде на новий календар

24.05.2023, 14:37
Фото – ВВС
Фото – ВВС

Православна церква України затвердила перехід на новоюліанський календар з 1 вересня цього року. 

Постанову про календарне питання ухвалено рішенням Архієрейського Собору ПЦУ 24 травня, повідомляється на фейсбук-сторінці ПЦУ.

Водночас під час переходу на новоюліанський календар ПЦУ зберегла за парафіями та монастирями, які цього бажають, право використовувати старий календар.

У ПЦУ зазначили, що календарна реформа “відбудеться без примусу, поступово й усвідомлено”.

Перехід на новоюліанський календар має затвердити Помісний Собор, що скликається на 27 липня 2023 року.

Відтак Різдво парафіяни ПЦУ відзначатимуть 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята, дати яких стало визначені: Покрова припадатиме на 1 жовтня, Водохреще – на 6 січня, а Миколая – 6 грудня.

У ПЦУ зауважили, що питання календарної реформи давно дискутується і в суспільстві, і в церкві, і з новою силою це питання постало внаслідок російської агресії. 

“Нині юліанський календар сприймається як пов'язаний з російською церковною культурою. Адже сучасним (новоюліанським) календарем користуються ті Церкви, які підтримують нашу Помісну Церкву, натомість опоненти і в першу чергу РПЦ дотримуються старого календаря (юліанського). Тож прагнення збереження і утвердження своєї, української, духовної ідентичності, захист від агресії “русского міра”, вимагають від нас назрілого рішення – долучитися до більшості Помісних Православних Церков і запровадити у вжиток новоюліанський календар”, – йдеться в повідомленні.

Liked the article?
Help us be even more cool!