ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Епіфаній: Перехід на новоюліанський календар не вплине на дату святкування Великодня

Фото – LB.ua / facebook / Митрополит Епіфаній
Фото – LB.ua / facebook / Митрополит Епіфаній

Затвердження Православною церквою України новоюліанського календаря не вплине на дату святкування Великодня, оскільки православний та католицький світи мають різні пасхалії.

Про це заявив митрополит Київський і всієї Русі Епіфаній 27 липня на брифінгу за результатами Помісного собору ПЦУ, повідомляє Укрінформ.

“Цей календар не стосується пасхалії, тому що в православних і католиків вона різна. І є відповідна комісія, створена від православних і католиків, яка розглядає це питання тривалий час, щоб спільно святкувати Великдень. Але ми дотримуємося тієї пасхалії, яка є в помісних православних церквах”, – сказав Епіфаній.

Він підкреслив, що подібні рішення можуть ухвалити “лише на рівні православних і католиків”.

За словами митрополита, впровадженням новоюліанського календаря ПЦУ узгодила календар свят з державою, тож церква святкуватиме Покрову 1 жовтня та Різдво 25 грудня. Інші свята, за його словами, надалі будуть поступово адаптовуватися й переноситися.

“Завтра ми будемо востаннє святкувати день Святого Рівноапостольного князя Володимира, день Хрещення Русі-України й День Державності. Згідно з новим стилем, це свято також перенесене (на 15 липня. – Ред.)”, – сказав Епіфаній.

Як повідомляв ІМІ, 14 липня Верховна Рада проголосувала в цілому за законопроєкт №9431, яким змінила дати святкування державних свят. Зокрема, Різдво Христове в Україні святкуватимуть 25 грудня замість 7 січня

28 червня Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №9431, яким запропонував встановити дату святкування Різдва Христового 25 грудня замість 7 січня.

24 травня Православна церква України затвердила перехід на новоюліанський календар з 1 вересня цього року. Відтак Різдво парафіяни ПЦУ відзначатимуть 25 грудня, а не 7 січня.

Liked the article?
Help us be even more cool!