ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Протасевич виглядав дуже наляканим, коли літак приземлився в Мінську, – репортаж Reuters

24.05.2021, 10:11
Фото – TUT.BY
Фото – TUT.BY

Один із засновників телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич виглядав дуже наляканим, коли літак Ryanair приземлився в аеропорту Мінська. Про це йдеться в репортажі Reuters про посадку літака та затримання Романа, повідомляє TUT.BY.

Як розповів Reuters пасажир літака на ім'я Мантас, коли пілот оголосив, що літак раптово прямує до Мінська, один з пасажирів Boeing 737 відреагував негайно.

“Він встав зі свого місця, відкрив верхню шафку, витягнув ноутбук з ручної поклажі й передав його супутниці разом зі своїм мобільним телефоном. Я думаю, він зробив помилку. Було багато людей, тому він міг передати речі мені або іншим пасажирам, а не дівчині, яка, я думаю, теж була затримана”, – розповів Мантас.

Інші пасажири розповіли журналістам, що Протасевич виглядав дуже наляканим.

“Я подивилася йому прямо в очі, він виглядав дуже сумно”, – сказала одна з жінок, яка летіла тим рейсом.

“Ми бачили, що Романа зупинили через якісь речі в багажі”, – розповів Мантас і додав, що в інших пасажирів також був зареєстрований багаж і вони були доставлені автобусом у термінал, де провели кілька годин в очікуванні повторної посадки в літак.

“Ми бачили з вікна, що Роман стоїть один, а міліціонер із собакою намагається щось знайти [в його багажі]”.

Інший пасажир, який не назвав свого імені, повідомив литовським ЗМІ, що Протасевич назвався білоруським силовикам після прибуття. “Я бачив, як у нього відібрали паспорт. Роман зняв маску і сказав: “Я такий-то, все це відбувається через мене”.

Як повідомляв ІМІ, 23 травня в аеропорту Мінська силовики затримали одного із засновників телегам-каналу Nexta Романа Протасевича. Він був пасажиром літака рейсу Афіни-Вільнюс, який сів у Мінську через повідомлення про бомбу на борту. Після огляду білоруські поліцейські його заарештували. Ryanair отримав вказівки від білоруських авіадиспетчерів посадити літак у Мінську. За дорученням Лукашенка для ескорту літака в небо підняли військовий винищувач МіГ-29.

Разом із Протасевичем силовики затримали його дівчину Софію Сапегу.

Комітет державної безпеки Білорусі заніс засновників телеграм-каналу Nexta Степана Путила та Романа Протасевича до списку осіб, причетних до терористичної діяльності, поруч з очільниками ІДІЛ та іншими міжнародними терористами.

16 листопада 2020 року Білорусь передала польській стороні ноту з вимогою видати в найкоротші строки засновників телеграм-каналу “Нехта” Степана Путила і Романа Протасевича. 

5 листопада 2020 року Слідчий комітет Білорусі звинуватив засновника телеграм-каналів Nexta і Nexta Live Степана Путила та колишнього головного редактора телеграм-каналів Романа Протасевича в організації масових заворушень у країні. 

20 жовтня 2020 року суд Центрального району Мінська визнав телеграм-канал Nexta Live і логотип Nexta екстремістськими матеріалами. 

Телеграм-канал Nexta Live, що висвітлює протести в Білорусі, змінив назву на “Нехта-Live” після того, як суд Мінська визнав його логотип “екстремістським матеріалом”.

14 серпня 2020 року стало відомо, що МВС Білорусі відкрило провадження проти засновника опозиційних телеграм-каналів Nехта і Nехта Live Степана Путила та оголосило його в розшук. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Путилу закидають організацію масових заворушень.

У серпні Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило в розшук Степана Путила, засновника телеграм-каналу Nexta.

Телеграм-канал Nexta Live, попри вимкнення інтернету, став головним джерелом інформації про протести в Білорусі.

Liked the article?
Help us be even more cool!