ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пропозицію Шуфрича відреагувати на рішення Нацради щодо NewsOne підтримав лише Шуфрич

17.10.2019, 12:45
Фото – скриншот з відео 5 каналу
Фото – скриншот з відео 5 каналу

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова відхилив 16 жовтня пропозицію голови комітету, депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Нестора Шуфрича звернутися до Нацради з питань телебачення та радіомовлення з проханням відкликати позов до суду щодо анулювання ліцензії телеканалу NewsOne. Аудіозапис засідання оприлюднено на сайті Комітету свободи слова.

Пропозицію підтримав лише Нестор Шуфрич, чотири члени комітету проголосували проти. 

За словами голови комітету, рішення Нацради щодо NewsOne про анулювання ліцензії становить загрозу свободі слова в Україні. Він наголосив, що підтримує в цьому випадку журналістів каналу, захищаючи їхнє право на роботу та на надання інформації.

“Я фіксую, що рішення не прийнято. На засіданні комітету ми від коментарів, безумовно, утримуємося. За межами цього простору, після завершення засідання комітету ніхто не заперечує, що кожен вільний коментувати журналістському середовищу і суспільству наше рішення”, – сказав Шуфрич.

Деякі члени Комітету свободи слова пояснили свою відмову підтримувати таку пропозицію. Зокрема, член комітету Андрій Мотовиловець зазначив, що тиснути на регулятор вони не мають права, повідомляє 5 канал.

“Я, як депутат, не маю права втручатися. Шановний, ви зараз не розглядаєте зміни до законодавства, вас просять зайняти позицію однієї зі сторін, що є недопустимо”, – наголосив він.

Натомість інші пропозиції комітет підтримав більш активно. Зокрема, рекомендував якнайшвидше розглянути зміну складу Нацради. Ті ж закинули Шуфричу упередженість щодо скандального мовника.

Члени Нацради зі свого боку зазначили, що діяли згідно із законом та в межах своїх повноважень як незалежний регулятор. А остаточне рішення – за судом.

“Компанія має ряд попереджень від Нацради, яка не реагує на ці попередження. Кожне попередження має під собою реальну основу і реальні факти”, – зауважив член Нацради Олег Черниш.

“Звернення до суду було останньою мірою. Судовий розгляд, що дозволить встановити, чи були порушення в діях ліцензіата, чи ні”, – пояснив член Нацради Юрій Зіневич.

Із проханням стати на захист телеканалу NewsOne звернувся до Комітету свободи слова його головний продюсер Василь Голованов. За його словами, після рішення Нацради позбавити мовника ліцензії існування каналу та місця роботи для більш як 400 працівників під загрозою.

“Я б просив оновити склад Національної ради з питань телебачення і радіомовлення і, якщо це юридично можливо, відкликати звернення Нацради, яке було надіслано до суду щодо анулювання ліцензії”, – сказав Голованов.

За працівників каналу заступається й голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко: “Дискувати треба, контент треба аналізувати, і мій виступ не в захист редакційної політики NewsOne, він на захист доступу журналістів до аудиторії”.

Як повідомляв ІМІ, 2 жовтня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з проханням анулювати ліцензію на мовлення, видану ТОВ “Новини 24 години” (логотип NewsOne).

5 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії телеканалу NewsOne через систематичне розпалювання ворожнечі в ефірі каналу. 

5 вересня телеканал NewsOne заявив, що розцінює рішення Нацради звернення до суду з позовом про анулювання ліцензії як наступ на свободу слова в Україні, впровадження цензури і спробу нової влади витіснити всі незалежні ЗМІ з теле- і радіопростору України.

6 вересня NewsOne звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з проханням визнати протиправним та скасувати рішення Нацради про призначення позапланової перевірки телеканалу.

У серпні член Нацради Сергій Костинський повідомив, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України звернеться до суду щодо анулювання ліцензії телеканалу NewsOne.

Як повідомив член Нацради Сергій Костинський, регулятор зафіксував порушення під час позапланової перевірки NewsOne у зв’язку з наміром каналу провести телеміст із російським телеканалом “Росія 1”.

24 липня представники телеканалу NewsOne дозволили членам робочої групи Національної ради з питань телебачення і радіомовлення провести перевірку у своїй редакції.

9 липня Нацрада вирішила провести позапланову виїзну перевірку телеканалу NewsOne (ТОВ “Новини 24 години”) з огляду на заяви каналу про плани провести телеміст із забороненим до трансляції на території України російським телеканалом “Росія 1”. 

7 лютого 2019 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про стягнення штрафу з телеканалу NewsOne (ТОВ “Новини 24 години”, Київ) в розмірі 25% суми ліцензійного збору (96 тис. 530 грн 25 коп.) за мову ворожнечі.

26 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовила в продовженні цифрових ліцензій на мовлення в регіональному мультиплексі МХ-5 п’яти регіональним компаніям, які мовили під логотипом “112 Україна”.

Liked the article?
Help us be even more cool!