ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада відмовила групі компаній, що мовлять під логотипом "112 Україна", в продовженні ліцензій

26.09.2019, 14:10
Фото – 112.ua
Фото – 112.ua

26 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення відмовила в продовженні цифрових ліцензій на мовлення в регіональному мультиплексі МХ-5 п’яти регіональним компаніям, які мовили під логотипом “112 Україна”, повідомляє “Детектор медіа”.

Зокрема, відмовлено в продовженні ліцензій таким компаніям: ТОВ “Новий формат ТВ”, ТОВ “Аріадна ТВ”, ТОВ “Партнер ТВ”, ТОВ “ТВ Вибір”, ТОВ “Лідер ТВ”.

Свої рішення Нацрада мотивувала тим, що протягом дії ліцензій компанії систематично порушували умови ліцензій і законів, що підтверджено її санкціями. Строк дії ліцензій компаній завершився ще рік тому, у вересні 2018 року. Але вони продовжували мовити, доки Нацрада не розгляне питання продовження або непродовження ліцензій.

Фактично 26 вересня стало останнім днем дії ліцензій цих компаній, після чого вони мають припинити цифрове мовлення. 

“Ми оперативно повідомимо оператора телекомунікацій ("Зеонбуд") про кожне ухвалене рішення”, – наголосив член Нацради Сергій Костинський. На звільнені місця в мультиплексі МХ-5 Нацрада найближчим часом оголосить конкурс. 

За період діяльності цих компаній Нацрада застосувала до кожної з них вісім санкцій, які є чинними та нескасованими судом:

  1. попередження 21.08.14 – оскаржено, Нацрада виграла першу інстанцію у 2015 році, апеляцію у 2016 році та касацію у 2016 році;
  2. попередження 26.03.15 – оскаржено, Нацрада виграла першу інстанцію у 2016 році, апеляцію у 2016 році;
  3. попередження 18.06.15 – оскаржено, Нацрада виграла першу інстанцію у 2018 році, апеляцію у 2018 році;
  4. штраф 23.07.15 – не сплачено та оскаржено;
  5. звернення до суду з позовом про анулювання ліцензії 03.09.2015;
  6. попередження 05.10.17;
  7. попередження 22.03.18;
  8. попередження 19.09.19.

Нацрада понад рік не розглядала питання щодо продовження строку дії цифрових ліцензій компаній з групи "112 Україна", тому що діяла заборона суду. 16 вересня суд скасував ухвалу, яка забороняла розгляд цього питання.

Систематичні порушення, які фіксувала Нацрада протягом мовлення цих п’яти компаній, пов’язані з порушенням ними програмних концепцій, які передбачали регіональне мовлення в розважально-інформаційному форматі, а фактично на частотах мовив загальнонаціональний інформаційний канал "112 Україна".

Члени Нацради наголосили, що йдеться не про позбавлення ліцензії каналу “112 Україна”: він має супутникову ліцензію та продовжить мовити, а про регіональні компанії, які зобов’язані були мовити як регіональні канали, а не ретранслювати загальнонаціональний канал (юридично це було створення "спільного продукту", а не ретрансляція).

Представник “112 Україна” Василь Сметана сказав, що Нацрада всі ці роки неправомірно відмовляла компаніям у переоформленні їхніх програмних концепцій: кожна компанія отримала 34 відмови, а 35-ту заяву кожної з компаній Нацрада так і не розглянула протягом останнього року. Він вважає це порушенням права на свободу слова. Його підтримав народний депутат від “Опозиційної платформи – За життя”, голова парламентського Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич. Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк сказала, що це питання не має стосунку до свободи слова, а йдеться про систематичні порушення закону та умов ліцензій.

Як повідомляв ІМІ, 16 вересня 2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив групі регіональних компаній, які мовлять під логотипом “112 Україна”, в задоволені апеляції у справі щодо відмови Нацради з питань телебачення і радіомовлення продовжувати їм ліцензії.

У вересні 2019 року до Окружного адміністративного суду міста Києва надійшли позовні заяви, у яких позивачі просять суд заборонити трьом членам Національної ради з питань телебачення і радіомовлення брати участь у засіданнях регулятора, під час яких обговорюються питання стосовно телерадіоорганізацій, що мовлять під емблемою “112 Україна”. 

1 серпня 2019 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки п’ятьом цифровим регіональним компаніям, що мовлять із логотипом “112 Україна”. Перевірку було призначено ТОВ “Новий формат ТВ”, ТОВ “Аріадна ТВ”, ТОВ “Партнер ТВ”, ТОВ “ТВ Вибір” і ТОВ “Лідер ТВ” через зміну формату мовлення з розважально-інформаційного з фільмопоказом на інформаційний та через зміну логотипів ліцензіатів.

Liked the article?
Help us be even more cool!