ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представник Коордштабу: Інформація про смерть Вікторії Рощиної підтвердилась

Скриншот ІМІ з ефіру телемарафону
Скриншот ІМІ з ефіру телемарафону

Українська журналістка Вікторія Рощина загинула в російському полоні. Обставини смерті наразі невідомі.

Про це повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в ефірі телемарафону.

“На жаль, інформація про смерть Вікторії підтверджена”, – сказав Яценко та додав, що про обставини смерті зарано поки говорити.

Він розповів, що вони знали Вікторію, у 2022 році вона робила матеріали в Координаційному штабі, тому для “нас це надзвичайно сумна новина і для всієї  журналістки теж”.

“Обставини смерті про них зарано говорити і проводиться відповідна робота, щоб їх встановити. І я думаю, що у будь-якому випадку про ці обставини ми дізнаємося. Також якщо в цьому є винні, хто спричинився до смерті або загибелі, то вони будуть обов'язково покарані, тому що такі злочини не мають терміну давності”, – відповів Яценко на запитання, чи була смерть Рощиної неприродною.

Також Яценко повідомив, що за даними Коордштабу, в російському полоні близько 25 українських журналістів, є і ті, хто вважається зниклими безвісти. Він запевнив, що робота щодо них ведеться, як і щодо Вікторії теж.

“І те, що її переводили з Таганрога до Москви, це був етап підготовки до звільнення… На жаль, тут ми не встигли”, – сказав представник Коордштабу.

Як повідомляв ІМІ, 10 жовтня голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомив, що у Росії в ув’язненні померла українська журналістка Вікторія Рощина, яка зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованій території. 

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов повідомив, що Вікторія Рощина була у списках на обмін. Водночас він заявив, що офіційно Україна не отримувала інформацію і підтвердження про смерть журналістки.

Раніше Росія визнала, що затримала Вікторію Рощину, яка зникла 3 серпня 2023 року на тимчасово окупованій території. Вікторія перебувала на російській території.

Відповідного листа, датованого 17 квітня, від міністерства оборони РФ отримав батько журналістки Володимир Рощин.

Раніше родичі Вікторії подавали запит до окупаційної прокуратури Маріуполя. Звідти повідомили, що справи проти неї не заведено. Без відповіді залишилися листи до російських генеральної прокуратури, слідчого комітету, омбудсмена.

Передісторія

Вікторія Рощина зникла безвісти 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані Росією території. 27 липня 2023 року Рощина вирушила з України до Польщі й мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні. 

Востаннє рідні розмовляли з нею 3 серпня, журналістка повідомила, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває.

Вікторію раніше вже затримували. За даними Офісу ГПУ, 15 березня 2022 року представники ФСБ та збройних сил РФ затримали Вікторію Рощину в окупованому місті Бердянськ. Вона готувала матеріали про воєнні дії на сході та півдні України.

21 березня 2022 року російські окупанти відпустили Вікторію Рощину.

Вікторія Рощина перебувала в списку 30 українських журналістів, захоплених Росією, який оприлюднив Інститут масової інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!