ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники засудили вирок Ірині Данилович

28.12.2022, 15:55
Фото – Кримський процес
Фото – Кримський процес

Правозахисники засудили вирок громадянській журналістці та активістці Ірині Данилович, яку окупаційна влада Криму відправила 28 грудня за ґрати на сім років та зобов’язала сплатити штраф у розмірі 50 тисяч рублів за сфабрикованим звинуваченням у носінні вибухового пристрою, повідомляє ZMINA

Вони також навели докази політичної вмотивованості кримінальної справи. 

Заступник голови Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін заявив, що справа проти Ірини Данилович грубо сфальсифікована, починаючи від її фактичного викрадення співробітниками ФСБ Росії. 

“Все так зване “слідство” щодо неї базувалося на незаконних методах: після викрадення Ірину тримали в підвалі будівлі ФСБ та застосовували до неї різні форми тиску та залякування, навіть тортури – били та душили. Але ефесбівці назвали це “добровільною явкою” для допитів. На допитах її змушували зізнатись у зв’язках з українськими спецслужбами, чого довести не могли. Її змусили підписати порожні бланки, а потім підкинули в її сумочку 200 грамів вибухівки. Так званий “судовий розгляд” її справи повністю позбавив Ірину Данилович права на справедливий суд та був цинічним судилищем”, – сказав Чекригін. 

Він додав, що всі очевидні факти фальсифікацій “суддя” Наталія Кулинська проігнорувала, як і заяви про тортури. “Суддя” відмовила в допиті 15 свідків з боку захисту журналістки, допустивши допит лише одного такого свідка. Натомість з боку обвинувачення спокійно давали свідчення підставні та підконтрольні ФСБ свідки, які зачитували їх з папірця. 

За його словами, “суддя” зробила це навмисно, бо якби під час слухань говорили багато свідків, то це виявило б багато невідповідностей у цій кримінальній справі. 

Також “суд” не вивчав речового доказу – вибухівки – під час судового засідання. 

Все це чітко свідчить про те, що Ірина ув’язнена лише за її громадянську активність та підтримку України.

Заступник постійного представника президента в Криму Денис Чистіков упевнений, що справою Данилович Росія ще більше хоче тиснути на українців в окупації: “Історія Ірини є яскравим прикладом дій окупаційної адміністрації після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року – спроба ще більше залякати громадян України, які проживають у тимчасово окупованому Криму, щоб вони не чинили спротиву. Російські силовики вчергове демонструють, що права людини для них лише набір слів, які не мають змісту”. 

Водночас, додає Чистіков, під час вибору методів тиску, зокрема фізичного, в окупантів немає розподілу на чоловіків та жінок. Він також висловив переконання, що деокупація Кримського півострова покладе край грубим порушенням прав кримчан на півострові. 

Голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик повідомила, що ця кримінальна справа нагадує справу позаштатного кореспондента Крим.Реалії Владислава Єсипенка. Вона нагадала, що правозахисні організації продовжують фіксувати незаконних “суддів” та “правозахисників”, причетних до порушень прав громадян України в тимчасово окупованому Криму. 

Заступник генерального директора Українського інституту, член виконавчої ради українського ПЕН-клубу, амбасадор кампанії #SolidarityWords за звільнення Ірини Данилович Алім Алієв додав, що важливо боротися за звільнення Ірини, так само як і інших кримських політичних в’язнів, які перебувають у місцях позбавлення волі на території Росії та окупованого нею Криму.

Як повідомляв ІМІ, 28 грудня окупаційний суд Феодосії в Криму засудив громадянську журналістку та правозахисницю Ірину Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні та виготовленні вибухових речовин за ч. 1 ст. 222.1 КК РФ.

Liked the article?
Help us be even more cool!