ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники закликають Раду змінити законопроєкт про лобіювання

Голосування у Верховній Раді. Фото – Сергій Нужненко, Радіо Свобода
Голосування у Верховній Раді. Фото – Сергій Нужненко, Радіо Свобода

Низка правозахисних організацій закликає Верховну Раду внести зміни до законопроєкту про лобіювання (№10337) під час розгляду в другому читанні. У нинішньому вигляді, заявляють організації, він загрожує свободі й демократії в Україні.

Правозахисники закликають Комітет з питань правової політики, всіх народних депутатів України під час розгляду проєкту врахувати поправки громадських організацій. 

Вони пропонують насамперед: чітко передбачити, що дія закону про лобіювання не поширюється на здійснення та захист громадянами прав і свобод, гарантованих Конституцією та законами України, і на діяльність неприбуткових організацій та неприбуткових установ, зокрема громадських об’єднань.

Підписанти заяви зазначають, що в редакції першого читання цей проєкт не лише не зменшить олігархічні та недоброчесні впливи на ухвалення рішень органами влади, але й посилить закритість влади, дозволить тиснути на будь-яких “незручних” громадян чи організації громадянського суспільства, які критикуватимуть владу, вимагатимуть реформ або змін у публічній політиці.

“Такі громадяни чи організації будуть зобов’язані реєструватися як “лобісти” під загрозою штрафів, як “іноагенти” в путінській Росії. Тобто буде створена система тиску влади на громадянське суспільство. За участь у круглому столі, скеруванні пропозицій до законодавства, громадську експертизу чи зустріч з посадовцем людей переслідуватимуть як за “незаконне лобіювання”, – йдеться в заяві.

Правозахисники зазначають, що всі ключові пропозиції представників громадських організацій, які входили до складу робочої групи з підготовки законопроєкту до другого читання, створеної парламентським Комітетом з питань правової політики, проігноровані. Відповідно, йдеться в заяві, доопрацьована редакція проєкту закону й надалі дозволяє переслідувати громадян чи громадські організації за критику чи пропозиції до законодавства під приводом відстоювання ними своїх “комерційних інтересів”. Останні сформульовано нечітко – будь-яка пожертва на підтримку організації для адвокатування антикорупційних, політичних чи інших реформ може вважатися її “комерційним інтересом”.

“Існує ризик, що комітет і загалом парламент можуть ухвалити в цілому законопроєкт №10337 у редакції, яка дозволить владі вважати будь-яких активних громадян і громадські об’єднання лобістами, вимагати звітування за кожну зустріч, дзвінок, пресконференцію та інші “лобістські” заходи, штрафувати й публічно дискредитувати в очах суспільства. Тобто не громадяни контролюватимуть владу, а влада контролюватиме громадян і каратиме за їхню громадську активність”, – йдеться в заяві.

Також правозахисники закликають залучити до аналізу й підготовки до другого читання законопроєкту представників бізнес-асоціацій, галузевих об’єднань підприємств, а також представників європейських організацій в Україні, експертів ЄС у сфері лобіювання. 

Заяву підписали майже 70 громадських організацій.

Нагадаємо, урядовий законопроєкт “Про доброчесне лобіювання” (№10337) Верховна Рада ухвалила в першому читанні 10 січня 2024 року.

Як раніше реагували громадські організації на законопроєкти про лобізм

29 листопада 2023 року громадські організації закликали Кабінет Міністрів повернути внесені НАЗК законопроєкти про лобізм на доопрацювання та забезпечити проведення подальших змістовних, відкритих та інклюзивних консультацій щодо таких проєктів до кінця 2023 року. Громадські організації вказували на недоліки законопроєктів “Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні” та “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення законодавства в сфері здійснення лобіювання та адвокації”.

Правозахисники заявляли, що ці законопроєкти здатні заблокувати роботу інститутів громадянського суспільства, ускладнять залучення їхньої експертизи та розроблення необхідних змін до законодавства. Оскільки підготовлені НАЗК законопроєкти фактично розглядають адвокацію як одну з форм лобізму.

Єврокомісія визначила ухвалення закону про лобізм однією з передумов для початку перемовин про вступ України до ЄС.

Liked the article?
Help us be even more cool!