ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники вимагають належного розслідування ймовірного вбивства Шишова

04.08.2021, 13:01
Фото - інстаграм Шишова
Фото - інстаграм Шишова

Низка українських правозахисних організацій закликає міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського взяти під особистий контроль розслідування ймовірного вбивства голови “Білоруського дому в Україні” Віталія Шишова та якомога швидше повідомити громадськість про його результати. 

Про це йдеться у заяві організацій, оприлюдненій на сайті Центру прав людини ZMINA.

Також організації просять українську та білоруську медіаспільноти “провести власне розслідування обставин можливого вбивства та висвітлити незаангажовану та вичерпну інформацію про вказану подію”.

У заяві зазначається, що вбивство Шишова – не перший випадок вбивства іноземців, зокрема білорусів, на території України. 5 років тому у центрі Києва вбили білоруського журналіста Павла Шеремета. 

“Наслідки відсутності адекватного та ефективного розслідування цього злочину ми спостерігаємо сьогодні. Обидва злочини, ймовірно, пов’язані з незаконною діяльністю на території України осіб та організацій, метою яких є підривна діяльність з політичними мотивами. Попередження та розслідування посягання організацій, груп та осіб на імідж України як безпечної країни перебування є компетенцією Служби безпеки України.  Більш того, національна безпека та безпека кожної людини, яка перебуває на території України, залежить від здатності української Служби безпеки належно розслідувати такі злочини та збирати ефективну доказову базу для притягнення судом винних у їх скоєнні до відповідальності”, - йдеться у заяві. 

Організації наголошують на необхідності СБУ переглянути підходи до здійснення своїх функцій та забезпечити їх законне та ефективне виконання.

“Оскільки існує висока вірогідність, що цей злочин був скоєний з метою залякати та деморалізувати білоруських активістів, які знайшли притулок в Україні, ми, представники та представниці громадянського суспільства України та інших країн, очікуємо належної реакції держави”, - йдеться у заяві.

Заяву підписали: Free Belarus Center, Центр прав людини ZMINA, Восток SOS, Правозахисний центр “Поступ”, Освітній дім прав людини — Чернігів, Проєкт “Без кордонів”, Truth Hounds, Асоціація УМДПЛ, Харківська обласна фундація «Громадська Альтернатива».

Як повідомляв ІМІ, 3 серпня у Києві знайшли повішеним у парку очільника громадської організації “Білоруський дім в Україні” Віталія Шишова, який зник вранці 2 серпня.

3 серпня громадська організація “Білоруський дім в Україні” (БДУ) заявила, що за його головою Віталієм Шишовим, якого знайшли повішеним у Києві, стежили і поліція про це знала. Організація переконана, що “це спланована чекістами операція з ліквідації дійсно небезпечного режиму білоруса”.

3 серпня голова Національної поліції Ігор Клименко заявив, що поліція має дві основні версії смерті голови громадської організації “Білоруський дім в Україні” Віталія Шишова - самогубства або скоєння умисного вбивства з імітуванням самогубства.

Liked the article?
Help us be even more cool!