ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники налічили 13 законопроєктів, які загрожують громадським свободам в Україні

04.02.2022, 17:00
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Станом на кінець 2021 року на розгляді Верховної Ради України перебувало 13 законопроєктів, що є загрозливими для громадянського суспільства, порушують Конституцію й міжнародні зобов’язання України у сфері прав людини.

Такі дані моніторингової доповіді “Становище правозахисників та громадських активістів в Україні у 2021 році”, яку представив Центр прав людини ZMINA, повідомляє Укрінформ.

“Серед законопроєктів є ті, що спрямовані на непропорційне обмеження свободи асоціацій і мирних зібрань, дискримінацію окремих категорій активістів чи підтримку гомофобних ідей”, – сказала голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

Згідно з висновками моніторингу, низка положень цих законопроєктів є дискримінаційними стосовно громадських організацій та активістів і становлять ризики для вільного розвитку громадянського суспільства в Україні, оскільки прирівнюють адвокаційну діяльність ОГС до комерційного лобізму, передбачають люстрацію вихідців із громадського сектору або введення поняття “іноземних агентів”, забороняють громадським активістам проводити акції протесту в безпосередній близькості до судів, запроваджують “перевірки на поліграфі” для громадських активістів, які бажають працювати в державних органах чи на підприємствах, афілійованих із державою, передбачають надмірну й невиправдану фінансову звітність для громадських організацій з іноземним фінансуванням, вилучають термін “ґендер” із законодавства й забороняють “пропаганду трансґендеризму й гомосексуалізму”, ускладнюють процедури залучення іноземних волонтерів тощо. Йдеться про чотири законопроєкти, зареєстровані у 2021 році (№ 5496, 6325, 6326, 6327), і дев’ять законопроєктів, зареєстрованих у 2020 році (№ 3059, 3193-1, 3291, 3326, 3564, 3572, 3916, 3936, 4521).

Ці проєкти законів внесені народними депутатами від політичних фракцій “Слуга народу”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Батьківщина”, “За майбутнє”, позафракційними депутатами, а також Кабінетом Міністрів України.

У моніторингу зазначається, що більшість із цих законопроєктів не були розроблені лише для врегулювання різних аспектів життєдіяльності громадянського суспільства, а стосуються інших сфер (наприклад, законопроєкти щодо особливостей формування наглядових рад державних підприємств).

“Положення цих документів, у разі їхнього прийняття, прямо чи опосередковано вплинуть на діяльність громадських організацій та громадянські права і свободи загалом. Крім того, частина подібних ініціатив синхронізується з дискредитаційною кампанією проти “соросят” і антизахідною риторикою, яку розгортає частина політичних сил”, – прокоментувала Печончик.

На думку авторів моніторингу, у разі ухвалення навіть одного з наведених вище законопроєктів це стане серйозним ударом по ситуації з правами людини та свободою об’єднань і мирних зібрань в Україні.

Моніторинг проведено в межах Проєкту “Підвищення ролі та захисту правозахисників в Україні”, який реалізується Центром прав людини ZMINA в партнерстві з Нідерландським Гельсінським комітетом за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проєкт триває з 2019 до 2022 року.

Центр прав людини ZMINA працює у сфері захисту свободи слова, пересування, протидії дискримінації, запобігання тортурам і жорстокому поводженню, боротьби з безкарністю, підтримує правозахисників і громадських активістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!