ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правління НСТУ підтримало редакцію "Зворотного відліку" щодо неприпустимості тиску влади

26.10.2021, 14:26
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Правління Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) підтримало позицію редакції програми "Зворотний відлік", яка транслюється на каналі "UA:Перший".

Про це йдеться у відповіді на запит Радіо Свобода.

Як зазначено у відповіді, редакція програми самостійно обирає теми та гостей студії, водночас "запрошує до участі в ефірі як представників влади, так і представників парламентської опозиції".

"18 жовтня редакція ток-шоу "Зворотний відлік" зафіксувала спроби політичної партії "Слуга народу" висувати ультиматуми щодо участі їхніх членів у телеефірах, що може розцінюватись як спроба тиску та втручання в редакційну політику", – йдеться в листі, підписаному головою правління НСТУ Миколою Чернотицьким.

У правлінні НСТУ вказують на положення закону про Суспільне мовлення, яке забороняє цензуру з боку як державних органів та службовців, так і громадських організацій.

"З огляду на ситуацію, яка виникла в ток-шоу "Зворотний відлік", члени правління акціонерного товариства "НСТУ" підтримують думку редакції щодо неприпустимості будь-якого втручання в редакційну політику програми та Суспільного мовника", – зазначено у відповіді.

Правління Суспільного також прокоментувало тему фінансування. У проєкті державного бюджету 2022 року на фінансування НСТУ виділено 1,8 мільярда гривень, і всю цю суму заплановано як видатки споживання. Компанія вказує на те, що це на 526 мільйонів менше за передбачену законом суму, а на видатки розвитку коштів не передбачено.

"Відповідно до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", фінансова підтримка має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік. Таким чином, фінансовий план АТ "НСТУ" на 2022 рік передбачав фінансування на рівні приблизно 2,4 мільярда гривень. З обсягів зазначеної суми поточні видатки мали б становити 2 224,7 мільйона гривень, капітальні видатки – 170 мільйонів", – стверджують у правлінні.

Водночас керівництво НСТУ звертає увагу на те, що з моменту створення Суспільного мовлення у 2017 році воно не отримувало фінансування, яке дорівнювало б передбаченому законом показникові.

Наприклад, у 2021 році 0,2% видатків загального фонду становили близько 2,27 мільярда гривень. Натомість, згідно з даними компанії, у 2021-му році Суспільне мовлення отримало 1,86 мільярда гривень із загального бюджету і 61,68 мільйона зі спеціального фонду замість запланованих 400 мільйонів.

Як повідомляв ІМІ, 19 жовтня ведуча ток-шоу "Зворотний відлік" на телеканалі "UA: Перший" Мирослава Барчук заявила про тиск на редакцію програми з боку працівників Офісу президента. За її словами, підлеглі голови Офісу президента Андрія Єрмака звинувачують ток-шоу в недотриманні професійних стандартів (у відсутності балансу думок у випуску за 18 жовтня) та виставляють свої умови щодо присутності депутатів від "Слуги народу" в студії. Також вона додала, що кандидати на ефіри узгоджуються з контактною особою М. Подоляка в ОП.

Суспільне заявило, що відсутність в ефірі представників партії "Слуга народу" в програмі "Зворотний відлік" від 18 жовтня – це рішення не редакції ток-шоу, а представників парламентської фракції.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ОП не узгоджує участі народних депутатів в ефірах на телеканалах, тим більше на Суспільному.

Liked the article?
Help us be even more cool!