ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Повідомлено про підозру секретарю руху пацифістів. Його вважають прокремлівським агітатором

Фото – фейсбук Юрія Шеляженка
Фото – фейсбук Юрія Шеляженка

Правоохоронці повідомили про підозру виконавчому секретарю громадської організації “Український рух пацифістів” Юрію Шеляженку за фактом виправдовування збройної агресії РФ проти України (ч. 2 ст. 436-2 КК України).

Про це повідомила Київська міська прокуратура.

За даними слідства, 42-річний мешканець Києва після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, бувши чинним виконавчим секретарем “Українського руху пацифістів”, підписав та надіслав до однієї з державних установ листа, у додатках до якого долучив документ із назвою “Мирний порядок денний для України та світу”.

“У вказаному зверненні підозрюваний називав РФ, яка розв’язала та веде агресивну війну проти України, “міфічним ворогом”, а повномасштабне вторгнення збройних сил РФ в Україну – “загостренням збройних конфліктів”, у якому винні обидві сторони. Також він зазначав, що захист України проти окупаційних сил нібито “може і має здійснюватися ненасильницькими та беззбройними методами”, – зазначила прокуратура.

Лінгвістична експертиза підтвердила, зазначає прокуратура, що вказані висловлювання мають пропагандистський характер та спрямовані на виправдання, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України.

Також слідство встановило, що підозрюваний у своєму телеграм-каналі активно закликав мешканців столиці використовувати різні способи уникнення мобілізації.

СБУ зазначає, що підозрюваний також розсилав іноземним дипломатам вигадані довідки про війну в Україні. У них використовував прокремлівські наративи, що дискредитують Сили безпеки та оборони. “Такими діями зловмисник намагався зіпсувати імідж нашої держави перед міжнародними партнерами”, – зауважує спецслужба.

Йому загрожує до п'яти років в'язниці. Досудове розслідування триває.

Як повідомляв ІМІ, у серпні адвокат Шеляженка Олег Веремієнко повідомив, що Соломʼянський районний суд Києва відправив під нічний домашній арешт виконавчого секретаря громадської організації “Український рух пацифістів”, якого правоохоронці звинувачують у поширенні інформації антиукраїнського характеру.

Раніше представники Служби безпеки України провели обшуки в помешканні активіста, спираючись на ухвалу суду, де йдеться про начебто поширення ним інформації антиукраїнського характеру. Слідчі звинувачують Шеляженка в тому, що він у своєму телеграм-каналі “публічно закликає громадськість протистояти мобілізації, відмовлятися від служби в армії та переховуватися вдома, а також через петиції та листи направляє звернення до органів влади України з вимогою скасувати для чоловіків громадян України віком від 18 до 60 років заборону виїзду за кордон”.

Громадську організацію “Український рух пацифістів” заснував обвинувачений у державній зраді ведучий “каналів Медведчука” та блогер Руслан Коцаба. У 2023 році Руслан Коцаба виїхав з України зі статусом політичного біженця. Його адвокатка Світлана Новицька сказала, що Коцаба перебуває в США під захистом департаменту безпеки як політичний біженець.

31 серпня прокуратура подала клопотання про оголошення Руслана Коцаби в міжнародний розшук і тримання його під вартою. Це клопотання Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області розгляне на засіданні 9 жовтня.

Liked the article?
Help us be even more cool!