ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представника руху пацифістів, звинуваченого в антиукраїнській пропаганді, відправили під домашній арешт

Фото – фейсбук Юрія Шеляженка
Фото – фейсбук Юрія Шеляженка

Соломʼянський районний суд Києва відправив під нічний домашній арешт виконавчого секретаря громадської організації “Український рух пацифістів” Юрія Шеляженка, якого правоохоронці звинувачують у поширенні інформації антиукраїнського характеру.

Про це в коментарі ZMINA повідомив адвокат Олег Веремієнко.

Прокурор вимагав для підозрюваного цілодобовий домашній арешт. Проте суд частково задовольнив клопотання прокурора та відправив Шеляженка під нічний домашній арешт із можливістю залишати житло під час повітряної тривоги й надання невідкладної медичної допомоги.

За словами адвоката, вони не задоволені рішенням і подаватимуть апеляцію, бо Шеляженко свою провину заперечує.

Раніше представники Служби безпеки України провели обшуки в помешканні активіста, спираючись на ухвалу суду, де йдеться про начебто поширення ним інформації антиукраїнського характеру.

Слідчі звинувачують Шеляженка в тому, що він у своєму телеграм-каналі “публічно закликає громадськість протистояти мобілізації, відмовлятися від служби в армії та переховуватися вдома, а також через петиції та листи направляє звернення до органів влади України з вимогою скасувати для чоловіків громадян України віком від 18 до 60 років заборону виїзду за кордон”.

Також у клопотанні про обшук зазначено, що Шеляженко оприлюднив публічне звернення до військових РФ із застереженням щодо намірів здавання в полон до ЗСУ чи українських волонтерів у зв’язку з антиросійськими настроями в державі. Водночас, як ідеться в ухвалі, він закликав у разі здавання в полон не співпрацювати з жодними військовими формуваннями, зокрема фізично чи в інформаційній сфері.

Крім того, слідчі звинувачують активіста в поширенні “російських пропагандистських шаблонів про заборону російської мови в Україні в публічному просторі, провокування збройного конфлікту українською стороною через тотальну мілітаризацію, порушення режиму припинення вогню на території ООС, нібито насильницьку зміну влади в Україні у 2014 році за фінансової підтримки Заходу та провокування РФ на вимушений воєнний конфлікт своїм бажанням вступити до НАТО”.

Шеляженко вимагає припинити перешкоджання його законній правозахисній діяльності, а також діяльності ГО “Український рух пацифістів”. 

Як повідомляв ІМІ, громадську організацію “Український рух пацифістів”, яку заснував обвинувачений у державній зраді ведучий “каналів Медведчука” та блогер Руслан Коцаба, планують висунути на цьогорічну Нобелівську премію миру.

У 2015 році Коцабу затримали після того, як він опублікував відеоролик, у якому війну на сході України назвав “братовбивчою громадянською” і висловив свою негативну позицію щодо мобілізації.

Наступного року його засудили через перешкоджання діяльності Збройних сил України, але апеляційний суд повністю виправдав Коцабу. У 2017 році інший суд скасував виправдальну ухвалу, а з 2018 року почався новий розгляд справи Коцаби. Із квітня 2019 року справа перебуває на розгляді в Коломийському суді.

У 2023 році Руслан Коцаба виїхав з України зі статусом політичного біженця. Його адвокатка Світлана Новицька сказала, що Коцаба перебуває в США під захистом департаменту безпеки як політичний біженець.

Liked the article?
Help us be even more cool!