ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Коцаба виїхав з України зі статусом політичного біженця в США – адвокатка

22.02.2023, 16:57
Фото – скриншот з відео Руслана Коцаби
Фото – скриншот з відео Руслана Коцаби

Обвинувачений у державній зраді журналіст і блогер Руслан Коцаба виїхав з України зі статусом політичного біженця. Про це сьогодні повідомила його адвокатка Світлана Новицька під час судового засідання в Коломийському міськрайонному суді, повідомляє Суспільне.

Сам Коцаба на судове засідання не з'явився. Прокурор Олексій Безрукий наполягав на тому, щоб оголосити його в розшук.

“Те, що Коцаба пише, що він робить заяви, що він у США, можливо, чи в Росії, ми не можемо знати. В нас Кримінально-процесуальним кодексом передбачений перелік органів, які забезпечують відеозв’язок. Ми погодили одним з районних судів Києва. Проте Коцаба на судові засідання не з'являється. Тому вважаю, що необхідно розв'язувати питання щодо розшуку обвинуваченого”, – сказав Безрукий.

Адвокатка підсудного Світлана Новицька сказала, що Коцаба перебуває в США під захистом департаменту безпеки як політичний біженець. “Мій клієнт визнаний політичним біженцем. Я зверталася до Управління Верховного комісара ООН з прав людини, оскільки моєму клієнту погрожували фізичною розправою. За допомогою цієї організації мій клієнт покинув межі України. Він отримав статус біженця, паспорт і документи. Тепер департамент безпеки США опікується його безпекою”, – розповіла адвокатка.

Також Світлана Новицька зазначила, що поспілкуватися із судом у режимі відеоконференції Коцаба міг тільки в консульстві України в Нью-Йорку. Однак воно не отримало на це дозволу від Міністерства закордонних справ України. Такий дозвіл, за словами адвокатки, відомство надає після звернення голови суду.

Наразі колегія суддів на чолі з Олександром Калинюком перенесла засідання на 9 березня 2023 року.

Як повідомляв ІМІ, 16 січня в Коломиї на Івано-Франківщині мало відбутися судове засідання в справі обвинуваченого в державній зраді Руслана Коцаби. Однак жодна зі сторін не з'явилася до суду. Коцаба перебуває в США, про що він поінформував на своєму YouTube-каналі.

17 січня 2015 року Руслан Коцаба записав відеозвернення до тодішнього Президента України Петра Порошенка, де закликав українців відмовитися від чергової хвилі мобілізації, мотивуючи таку відмову тим, що в Україні не оголошено воєнний стан. Так, Коцаба на відео заявив, що він краще відсидить у в’язниці, ніж буде мобілізований на схід країни. 

7 лютого 2015 року СБУ затримала Руслана Коцабу в його квартирі після майже шестигодинного обшуку. Йому інкримінували ч. 1 статті 111 (“Державна зрада”) та ч. 1 статті 114-1 (“Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань”) КК України.

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд засудив Коцабу до трьох з половиною років позбавлення волі, визнавши винним у перешкоджанні Збройним силам України, проте виправдав за звинуваченням у державній зраді.

14 липня 2016 року Апеляційний суд Івано-Франківській області зняв обвинувачення в перешкоджанні діяльності Збройних сил України з Коцаби, його звільнили з-під варти в залі суду.

Після звільнення він неодноразово брав участь у проросійських акціях.

Вищий спеціалізований суд України 7 червня 2018 року скасував виправдувальний вирок Коцабі, ухвалений раніше апеляційним судом Івано-Франківщини, та призначив нове провадження в суді апеляційної інстанції. 

У 2019 році справу Коцаби скерували на повторний розгляд до Коломийського райсуду.

Руслан Коцаба, бувши ведучим проросійського телеканалу NewsOne, заявив, що на Сході України відбувається “збройний громадянський конфлікт” і ключем до його вирішення є правове оцінювання подій 2013–2014 років. За що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження та оштрафувала канал NewsOne на 105 625 грн.

Liked the article?
Help us be even more cool!